Lucia Varga: Am finalizat dezbaterea publica a Codului Silvic si cred ca forma actuala va avea si votul Parlamentului

0
326
Liber la defri??rile p?durilor din România
Liber la defrişările pădurilor din România
Lucia Varga: Am finalizat dezbaterea publica a Codului Silvic si cred ca forma actuala va avea si votul Parlamentului
Lucia Varga: Am finalizat dezbaterea publica a Codului Silvic si cred ca forma actuala va avea si votul Parlamentului

Dezbaterea publica de luni cu organizatiile neguvernamentale de mediu referitoare la Codul Silvic, organizata la propunerea premierului, este ultima inainte de promovarea documentului catre Guvern si Parlament, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

‘Din martie si pana acum au fost peste 40 de dezbateri publice referitoare la modificarea Codului Silvic. In momentul de fata, exista cele 13 avize de la ministerele implicate si cateva zeci de amendamente introduse la propunerea ONG-urilor, a asociatiilor de proprietari, de administratori sau profesionale. Primul ministru Victor Ponta ne-a solicitat sa mai avem, totusi, o intalnire cu organizatiile neguvernamentale de mediu, cea de astazi (luni – n.r.), iar maine (marti – n.r.) – cu comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat. Nu stiu daca documentul se va finaliza printr-o Ordonanta de Urgenta sau printr-un proiect de lege, va fi o decizie a Guvernului, dar daca va intra in dezbaterea Legislativului, sunt convinsa ca Parlamentul va sustine actuala forma care urmareste, cu prioritate, stoparea furtului de masa lemnoasa din paduri’, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Aceasta a aratat ca principalele modificari aduse Codului Silvic se refera la interzicerea vanzarii lemnului ‘pe picior’, adica in baza unor estimari grosiere, responsabilizarea personalului silvic (‘pentru ca exista situatii cand angajatii favorizeaza furtul de lemn si nu pot fi imediat sanctionati’), paza gratuita a micilor proprietati silvice asigurata de catre Romsilva si, nu in ultimul rand, ‘dreptul de preemtiune al producatorilor de mobila la vanzarea masei lemnoase, pentru a incuraja valorificarea acestei in Romania’.

‘Au fost dezbateri publice in toata tara. Am participat la multe dintre ele. Au fost dezbateri dificile. De multe ori, am primit propuneri constructive si le-am luat in considerare. Pe de alta parte, am avut si situatii in care cei care beneficiau de actuala legislatie, ambigua si permisiva, s-au opus modificarii Codului Silvic (…) Lupta cu ‘sistemul’ este complicata pentru ca acesta se autoprotejeaza, impiedica luarea de masuri care sa-i afecteze pe angajatii silvici incorecti si blocheaza toate tentativele de a face ‘curatenie’, a adaugat Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a mai spus ca are intentia de a ‘reforma total inspectoratele silvice’ deoarece multi dintre angajatii acestora favorizeaza furtul de material lemnos si ca ‘trebuie intarit controlul la baza, iar verificarile de la Bucuresti vor fi numai prin sondaj, in zonele de risc’.

Potrivit consilierului ministerial, Angela Iancu, din martie si pana in prezent, au fost primite peste 100 de amendamente din partea ministerelor avizatoare si tot atatea de la ONG-uri, asociatii de proprietari, de administratori sau profesionale. Dintre acestea, circa 90% au fost preluat in proiectul de modificare a Codului Silvic.AGERPRES/(A, AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Andreea Marinescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.