Piata produselor solare, destabilizata de acordul UE-China

Industria solara - cu un ochi rade, cu altul plange
Piata produselor solare, destabilizata de acordul UE-China
Piata produselor solare, destabilizata de acordul UE-China

Peste 90 de producatori ce exporta module solare au cooperat si au agreat stabilirea unui angajament, dupa numeroase discutii intre Comisia Europeana si Camera de Comert pentru importul si exportul de masini si produse electronice din China. Acest angajament stabileste pretul minim de vanzare la 0,56 euro/Watt pentru modulele solare, ne-a declarat Flavius Iliescu, directorul companiei „Petawatt Energia”.
Domnia sa ne-a precizat: „Daca sunt respectate conditiile, aceste module solare pot fi importate in UE, fara a plati taxa antidumping pana la plafonul cantitativ de 7 GW, limita peste care taxele antidumping se vor aplica. Pe de alta parte, produsele manufacturate de catre companiile chinezesti care nu au aderat la angajamentul de pret se vor supune, incepand cu data de 6 august 2013, taxelor antidumping de 47,6% (pentru companiile care au cooperat) sau la nivelul de 67,9% (pentru cele care nu au cooperat). Aceasta cifra va fi modificata odata cu stabilirea taxelor definitive la sfarsitul anului”.
Iulian Nedea, directorul general al companiei „Simtel”, sustine ca piata europeana a produselor solare a functionat din inertie inainte si dupa ce UE si China s-au inteles asupra unui pret minim: „Inainte de acord, ofertele se faceau pentru un termen foarte scurt. Ce ofertai astazi, maine putea sa nu mai fie valabil. Au avut de suferit atat investitorii, cat si constructorii. Se intampla acest lucru si dupa incheierea acordului. Piata nu este stabila, iar producatorii europeni, desi nu au taxe, au ridicat pretul”.
Domnia sa si-a exprimat speranta ca nu vor aparea alte modificari privind taxarea produselor solare in decembrie.
Directorul „Simtel” ne-a declarat: „Daca vorbim de Europa, din diverse motive (schema de sprijin redusa, cresteri de preturi la panourile fotovoltaice), piata a scazut. Daca in Germania, in 2012, au fost construiti 7,5 GWp (din 2004 pana in 2012, in Germania au fost construiti un total de 35 GWp dintr-un total de 99 GWp construiti la nivel mondial), anul acesta se apreciaza ca se vor construi «doar» 4,5 GWp. In Romania, schema de sprijin a fost favorabila investitiilor, dar lipsa finantarii, cresterea preturilor la panouri, plus amanarea unui numar de certificate verzi si, mai nou, zvonurile legate de micsorarea numarului de certificate acordate pentru sectorul fotovoltaic vor duce la constructia, in acest an, a unor unitati sub 700 MWp, in conditiile in care, la inceputul anului, estimarile aratau ca se vor construi 1.200 MWp”.
*  Preturile urca si cererea scade
Potrivit „Petawatt Energia”, dupa incheierea acordului dintre UE si China, preturile produselor solare din China au crescut pana la 59 de eurocenti/w, incluzand si transportul. Preturile produselor solare din tarile terte sunt mult mai ridicate decat tariful celor din China. „Mai mult decat atat, intrucat capacitatea de productie din alte tari este mult mai redusa decat cea din China, acest lucru conduce la cresterea preturilor in corelatie cu cererea globala. Si intrucat cererea pe pietele invecinate este in crestere, este dificil sa se gaseasca surse de aprovizionare alternative, o data cu cresterea preturilor”, a subliniat Flavius Iliescu.
Industria din aval nu poate sa compenseze cererea in scadere prin vanzarea pe alte piete, tinand cont de faptul ca, in afara Chinei, capacitatea de productie se dezvolta mai incet si nu atrage acelasi nivel superior de investitii in echipament nou.
Si oficialul „Simtel” ne-a spus ca, daca pana la acordul UE-China se gaseau panouri fotovoltaice „made in UE” cu preturi de 0,55 euro/w, in prezent acestea costa minim 0,60 euro/w. Panourile din China se vand acum la peste 0,57 euro/w, iar inainte de incheierea acordului, ele se vindeau cu aproximativ 0,45 euro/w. Iulian Nedea ne-a explicat: „Practic, costul de constructie a crescut cu cel putin 120.000 euro/MWp, daca ne referim la panourile din China. Nici constructorii nu sunt fericiti ca trebuie sa creasca pretul ofertei, dar nici investitorii, pentru ca trebuie sa plateasca mai mult, iar rata interna de rentabilitate (IRR) scade si, din aceste motive, cererea scade si ea”.
„Simtel” asteapta cu interes publicarea de catre ANRE a tarifului fix (feed in tariff) pentru persoanele fizice care vor sa isi monteze panouri fotovoltaice. Compania apreciaza ca un tarif bun ar putea aduce beneficii importante pentru aproximativ 250.000 de gospodarii din tara noastra, care si-ar putea instala sisteme fotovoltaice. „Daca se va alege o strategie buna in ceea ce priveste schema de sprijin, vanzarea energiei, solutiile de finantare, simplificarea autorizatiilor, atunci se vor crea aproximativ 30.000 locuri de munca pentru producatori, proiectanti, constructori”, ne-a precizat Iulian Nedea.
*  „Petawatt Energia”: Respectarea pretului din acordul UE nu poate fi urmarita
Flavius Iliescu apreciaza ca acordul UE-China privind pretul minim pentru produsele solare nu va functiona pe termen mediu si lung: „Acesta nu este fezabil, este un instrument artificial, care da nastere unor efecte perverse, favorizand patrunderea pe piata a unor produse de slaba calitate din tari terte, iar companii respectabile din China au de suferit, ca de altfel intreaga piata a energiei solare. In Romania asistam, in acest moment, la introducerea de panouri de foarte proasta calitate, panouri care nu respecta nici macar cotele geometrice trecute pe fisele tehnice, ca sa nu mai vorbim de restul parametrilor. Prefer sa nu dau numele acestor companii acum. In alta ordine de idei, daca ar fi sa luam in calcul impunerile legate de certificatele de provenienta, o sa descoperim ca si acestea au o mare problema. Chiar daca panourile vin din Malaezia, celulele sunt facute in China si asta inseamna tot incalcarea acordului”.
Domnul Iliescu afirma ca nici respectarea pretului din acord nu poate fi urmarita, intrucat companiile pot recurge la diferite tertipuri: „De exemplu, se pot semna alte contracte comerciale cu firme terte (extra UE) prin care se poate intoarce o anumita valoare din panourile platite printr-un contract de comision. Toate aceste lucruri au destabilizat piata industriei fotovoltaice, care se reglase de la sine in decursul anilor pe principii concurentiale sanatoase”.
Potrivit „Petawatt Energia”, industria fotovoltaica din tara noastra este vaduvita de numeroase proiecte fotovoltaice, de dezvoltarea acestui sector de activitate, de crearea de locuri de munca si de valoare adaugata intr-un domeniu industrial al viitorului.
*  „Simtel”: Fotovoltaicele, o solutie pentru gospodariile neelectrificate
Pe termen mediu, aplicarea acordului UE-China, impreuna cu micsorarea schemelor de sprijin, va duce la scaderea pietei europene, estimeaza directorul „Simtel”. Domnia sa ne-a explicat: „In 2013, cererea pe piata europeana va scadea pana la 12 GW de la 16,5 GW construiti in 2012. Pe cand piata mondiala va crestere cu 7% si va totaliza 31 GW. In 2013, pentru prima data incepand cu 2004, China va depasi Germania, iar Japonia va depasi Italia ajungand pe locul 4”.
Potrivit „Simtel”, pe termen lung, in Europa, pretul energiei va creste, iar in restul lumii va scadea, iar Europa pierde, astfel, din competitivitate. Presiunea pentru indeplinirea cotelor de reducere a emisiilor va creste, dar pretul ridicat va duce la reducerea investitiilor si neatingerea cotelor asumate pana in 2020.
Iulian Nedea a conchis: „Acordul China-UE, criza financiara internationala si lobby-ul facut de companiile de utilitati vor fi bariere pentru dezvoltarea domeniului fotovoltaic, desi el poate reprezenta o solutie pentru cele 1,2 miliarde de gospodarii din lume care nu beneficiaza de energie electrica. In Romania, exista aproximativ 60.600 gospodarii din 2100 de localitati care nu au energie electrica, iar 96 localitati sunt complet neelectrificate. Costurile de racordare pentru cele 60.600 gospodarii se ridica la 210 milioane euro”.
Recent, compania „Gehrlicher Solar” a intrat in insolventa ca urmare a anularii multor comenzi, cerere provocata de impunerea taxelor antidumping. In Romania, reducerea certificatelor verzi, modificarile legislative, restrictionarea tot mai mare a acestei activitati prin interzicerea amplasarii panourilor solare pe terenurile agricole fac ca domeniul energiei solare sa nu mai fie atractiv pentru multi investitori, apreciaza Flavius Iliescu. Introducerea taxelor antidumping reprezinta o noua lovitura pentru industrie si tot mai multi investitori vor renunta la proiectele planificate, a mai spus domnia sa.
Iulian Nedea afirma ca, in Europa, cateva sute de firme constructoare de parcuri fotovoltaice au intrat in insolventa pe fondul divergentelor UE-China privind produsele solare. Domnia sa ne-a precizat ca sunt vestite cazurile de intrare in insolventa ale companiilor Conergy, Alpine si Gehrlicher.
La data de 1 August 2013, SolarWorld si Solsonica, suporteri ai ProSun (n.r. organizatie care sustine introducerea de taxe antidumping), au inaintat Curtii de Justitie a UE o cerere de anulare a implementarii Regulamentului Comisiei din 4 iunie 2013, ce impunea taxe provizorii.
AFASE (organizatie care lupta impotriva introducerii taxelor antidumping), desi considera ca acordul UE-China este departe de a fi satisfacator pentru industrie, nu intentioneaza, in acest moment, sa inainteze o plangere la Curtea de Justitie a UE pentru acordul privind pretul minim al produselor solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *