Riscurile cauzate de pesticidele din alimente s-ar putea reduce cu 97% prin conversia la productie ecologica a celor peste 3,2 milioane de hectare de teren agricol din SUA, se estimeaza intr-un raport intocmit de Organic Center. Aceasta este prima estimare cantitativa a gradului de reducere a riscurilor asociate pesticidelor din alimente prin trecerea la agricultura bio. Organic Center estimeaza ca cele mai mari riscuri de intoxicare cu pesticide apar in cazul legumelor si fructelor produse in gospodariile populatiei.

Procentul de 97% de reducere a riscurilor poate fi atins doar daca simultan cu conversia culturilor domestice la agricultura ecologica populatia va alege sa consume doar produse importate care sint certificate ecologic. Reducerea riscului consumului de alimente tratate cu pesticide este foarte importanta, sustine pediatrul Alan Green, presedintele Organic Center. „Studii recente au stabilit o legatura puternica intre expunerea la pesticide si subdezvoltarea copiilor, cresterea numarului de nasteri inainte de termen, anormalitati in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos, diabet sau cancer. Toti americanii sint supusi acestor riscuri, inclusiv bebelusii si copiii, prin intermediul alimentelor si al apei potabile”, spune Green. Majoritatea oamenilor sint expusi zilnic la 13 reziduuri de pesticide prin intermediul laptelui, fructelor, legumelor sau apei potabile pe care le consuma. Cele mai contaminate sint coacazele, capsunile, nectarinele, piersicile, perele, mazarea verde si cartofii, toate produse conventional.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here