„Stuful e beton!” Cum se va schimba Delta Dunarii?

Poate fi Muzeul Satului vitrina triunghiului ecoturismului din Delt? ?
"Stuful e beton!" Cum se va schimba Delta Dunarii?
„Stuful e beton!” Cum se va schimba Delta Dunarii?

Mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf din Delta Dunarii trebuie sa intre in patrimoniul UNESCO. O cere Asociatia Letea in UNESCO, in parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Centrul de Resurse pentru Participare Publica, ONG-uri care lanseaza campania de informare „Stuful e beton!”.

Campania face parte din proiectul cu acelasi nume si isi propune sa promoveze peisajul rural deltaic, pornind de la realitatea satului Letea, Comuna C.A. Rosetti, potrivit unui comunicat de presa.

In acest context, mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf din Delta Dunarii are toate premisele pentru a putea fi introdus, ca valoare imateriala, in patrimoniul universal UNESCO.

Mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf este o meserie care se pierde, precizeaza comunicatul. In comuna C.A. Rosetti, localitate cu o mie de locuitori din Delta Dunarii, mai exista doar un mester care inveleste casele cu stuf, folosind tehnicile traditionale locale. Cu toate acestea, Letea, parte a comunei Rosetti, este singurul sat din Delta, care inca mai are aspectul rural deltaic. Aici mai pot fi vazute ultimele exemplare de case captusite pe dinafara cu scanduri, acoperisuri din stuf si un decorativism arhitectural tipic slav, reprezentat de simboluri precum razele soarelui, sirena, pasarea in zbor, papura sau inima, arata comunicatul citat.

Cele trei organizatii atrag atentia autoritatilor asupra „beneficiilor promovarii acestui mestesug, care ar putea aduce schimbari majore in comunitatea locala, prin cresterea numarului de turisti in zona”.

Totodata, ONG-urile vor sa promoveze in randul localnicilor „utilitatea acoperisului din stuf, care arata mult mai bine decat alternativele, este mai ieftin si un bun izolator termic. De cele mai multe ori, localnicii opteaza pentru alte acoperisuri, considerand stuful desuet”.

In urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti, organizatorii isi propun sa stranga cel putin 500 de semnaturi de sustinere din partea localnicilor si sa trimita 100 de carti postale catre autoritatile cu competente in domeniu.

Alaturi de aceste dovezi de sustinere, ONG-urile vor depune la Ministerul Culturii o ampla nota de fundamentare, in vederea includerii mestesugului in patrimoniul imaterial UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *