Supa din foarte multa sare

Dintr-o singura portie de supa se acumuleaza jumatate din cantitatea zilnica recomandata de sare. Consumat in exces, produsul agraveaza bolile de inima si de rinichi.
supa cu aditivi
Fideaua instant din faina de mazare cu aroma de pui Phugia este un produs care are in compozitie o cantitate mare de glucide, atit cu absorbtie lenta (amidon), cit si cu absorbtie rapida (maltodextrina, zaharoza). La un consum ridicat, pancreasul endocrin va avea de suferit, pentru ca va fi nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada scurta de timp.
Sarea este si ea prezenta, fiind principalul ingredient al bazei de supa. Pentru a evita problemele cardiovasculare si renale este indicat sa nu depasim doza zilnica recomandata de 6 g sare pentru un adult. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia analizind ingredientele ca produsul este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutritional.
Cei trei aditivi alimentari utilizati ca potentiatori de gust nu fac decit sa scada valoarea biologica a supei. E 621 glutamat, E 627 disodium 5″ guanilat si E 631 inosinat, pe linga faptul ca aduc un aport suplimentar de sodiu, pot da dependenta. E 621 provoaca sindromul bucatariei chinezesti, care se manifesta prin dureri de cap, slabiciune, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac si greata. De asemenea, este total interzis in alimentatia femeilor insarcinate, a celor care alapteaza, a copiilor si a bolnavilor de Parkinson, Alzheimer.
Despre aditivii E 627 si E 631 nu se stiu foarte multe, insa din cercetarile realizate pina in prezent a reiesit ca acutizeaza crizele de hiperuricemie (guta).
La fel de periculos este si colorantul E 150a caramel simplu, care poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), incetineste cresterea, provoaca distensii intestinale si hipertrofia rinichilor. De asemenea, s-a demonstrat ca poate distruge vitamina B si poate afecta cromozomii.

Neindicat bolnavilor renali
Valoarea energetica a produsului este mare, de aceea este contraindicat persoanelor supraponderale si obeze. In urma analizei etichetei nutritionale si a celei compozitionale, specialistul ne spune ca produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu maladii cardio si cerebrovasculare, renale, hepatice, persoanelor care sufera de astm, de hiperuricemie, celor cu boli ale tractusului digestiv, celor cu maladii neuropsihologice, celor cu boli dermatologice, suferinzilor de dislipidemie, celor cu celulita, persoanelor cu afectiuni stomatologice. Din cauza continutului de gluten, produsul analizat este interzis persoanelor care sufera de celiachie.

Ingrediente
Fidea: amidon de cartofi, 92%, amidon de fasole 6,5%, sare. Baza de supa 32%: sare, apa, ulei rafinat de palmier, maltodextrina, mugur de bambus deshidratat 8,2%, ceapa rosie, zahar, potentiator de aroma glutamat E 621, disodium 5″-guanilat E 627, inosinat E 631, gluten, aroma de porc, ceapa verde deshidratata, piper, culoarea naturala morcov 160a, caramel E 150a. Calorii la portie 60 g 189 calorii din grasimi 18. Total grasimi 2 g, din care saturate 0,8g, colesterol o, sodiu 1.824 mg, carbohidrati 40,7 g, din care fibre alimentare 0,48 g, zaharuri 2 g, proteine 2 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *