Supraproductie in Europa. Continentul va fi nevoit sa opreasca instalatiile pentru energiile regenerabile

Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
Supraproductie in Europa. Continentul va fi nevoit sa opreasca instalatiile pentru energiile regenerabile
Supraproductie in Europa. Continentul va fi nevoit sa opreasca instalatiile pentru energiile regenerabile

Tranzitia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a inregistrat progrese atat de mari incat ar putea fi posibil ca instalatiile regenerabile sa fie oprite din cauza supraproductiei, transmite Bloomberg. Totodata, cele mai grave riscuri la adresa retelelor de transport sunt in Bulgaria, Spania si Romania, unde capacitatea de a exporta energie spre tarile vecine este la mai putin de jumatate fata de ceea ce este nevoie.

Cresterea de cinci ori inregistrata la productiile de energii verzi in Europa in ultimul deceniu a condus la scaderea preturilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si, totodata, a sters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor de utilitati. In aceste conditii, operatorii de retea ar putea limita productia de energie solara si eoliana in momentele in care cererea este scazuta, pentru a impiedica supraincarcarea retelelor de electricitate.

Cresterea ponderii energiilor regenerabile in total energie reprezinta un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% pana la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.

„In unele state membre am mers prea repede cu cresterea energiilor regenerabile”, a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinta Eurelectric, organizata la Londra.

Regiunea are nevoie de o infrastructura mai buna pentru a gestiona cantitatile crescute de energie. Comisia Europeana estimeaza ca sunt necesari aproximativ 200 de miliarde de euro pentru modernizarea retelelor de transport pana in 2020.

Asociatia operatorilor de transport in domeniul energiei electrice, Entso-e, a avertizat luna trecuta ca opt state europene vor fi nevoite sa exporte sau sa limiteze productia de energie, inclusiv din surse regenerabile, in perioadele de cerere scazuta, majoritatea in timpul verii.

Potrivit Entso-e, cele mai grave riscuri la adresa retelelor de transport sunt in Bulgaria, Spania si Romania, unde capacitatea de a exporta energie spre tarile vecine este la mai putin de jumatate fata de ceea ce este nevoie.

‘Vor exista momente in care productia de energie eoliana va fi prea mare comparativ cu cererea si aceasta situatie va deveni din ce in ce mai frecventa pe masura ce capacitatile eoliene cresc’, a declarat Gary Hornby, analist pentru energie la Inenco Group Ltd.

UE trebuie sa inceapa sa controleze cantitatile de energie regenerabile produse, a apreciat, la randul sau, directorul general de la Electricite de France, Henri Proglio.

„Cu cat introduci mai multe energii regenerabile in sistem, cu atat cresc costurile sub forma de subventii”, a apreciat Proglio.

In 2012, guvernele europene au acordat subventii in valoare de 57 de miliarde de dolari pentru proiecte in domeniul energiilor verzi, mai mult de jumatate din suma globala de 101 miliarde de dolari, a estimat Agentia Internationala a Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *