Taxa ridica bariera la padure

Cu nevasta sau barbat, dupa caz, copii, bunici, catel, cort si, mai ales, masini, craiovenii s-au intins ieri pe pajistile patriei. Unii au platit, pe langa carnea de gratar si bauturi, si o taxa de intrare. La Bucovat, Directia Silvica a cerut zece lei de masina pentru accesul in padure.

Sarbatoarea celor care se sacrifica, aproape zilnic, pe altarul muncii i-a purtat pe multi dintre locuitorii Craiovei catre marginile urbei, la iarba verde, la un gratar si la o licoare rece imbibata cu alcool. Pastele si-a dat mana cu 1 Mai, impletindu-se pentru unii intr-o minivacanta. Altii, dupa doua zile de serviciu, s-au intors fara probleme de adaptare sa mai huzureasca o zi, manati de dorul sfaraielii carnii pe gratar, de mirosul teribil azvarlit in aer de bucatile de carne de porc tavalite in vin negru, condimente si usturoi verde.

Putin dupa ora 10.00, masinile au inceput sa ia calea iesirilor din oras, dar abia dupa pranz s-au incins spiritele. „E bine acum, e mai multa libertate, are omul masina, nu mai e benzina la ratie. Da” era frumos si inainte de „89, mergeam la defilare atunci si apoi in parc, la gratare”, si-a amintit Octavian Stamin.

Zece lei ca sa se ridice bariera

Padurea Bucovatului, refugiul de vara al celor care s-au plictisit de oras, cuibusorul nebuniilor pentru tinerii dornici de intimitate, are toate drumurile de acces blocate. Ieri-dimineata, angajatii Directiei Silvice din localitate au ridicat bariera alb-rosie pentru familiile care au ajuns acolo, dar numai pentru zece lei. „Si anul trecut am facut la fel. Le oferim si saci, nu trebuie decat sa adune resturile facute si sa aduca pungile aici. Mai departe ne ocupam noi. De Paste, le-am dat voie fara bani si am carat a doua zi la gunoaie!…”, a spus padurarul Iulica Sarbu, completand o chitanta cu numarul masinii care se pregateste sa intre in padure. Intre timp, autoturismele opresc pe ambele parti ale strazii si comentariile nu mai prididesc. Cei mai multi sunt revoltati: „De cand e domn”e cu taxa? Cine baga banii astia in buzunare? Nu mai stiti cum sa-i luati!”, striga un sofer nervos prin geamul lasat, accelerand apoi si plecand in tromba. „Pentru ce dam banii astia? Ca tamaiem iarba sau cum? Pai daca e asa, o sa lasam resturile sa le strangeti dumneavoastra”, i se adreseaza padurarului cu obida un sofer dintr-un Oltcit. Din spatele lui, posesorul unui Logan intreaba ironic: „Sefu”, de ce alte servicii beneficiem pentru taxa asta? Zero? Eram sigur, ca la olteni!” Din alta masina, o femeie mai artagoasa ii tine isonul: „Sa veniti sa vedeti gunoiul, ca nu-l strang! De ce sa dam 100 de mii (n.r. – zece lei)? Degeaba?”. Altii, mai intelegatori si poate mai umblati prin lume, nu comenteaza. Unii lauda masura luata: „Noi numai asa pricepem. De frica. Asa se intampla si afara. Stiti ce ar mai trebui sa faceti? Sa montati camere de luat vederi si pe cei pe care-i vedeti ca nu strang mizeria facuta sa-i ardeti cu o amenda. Da” sa-i usture, nu asa…”.

Garda de Mediu, in vizita de lucru

Imbracati in costume, si profesorii universitari si-au gasit loc in padurea Bucovatului. Putin dupa ora 11.00, comisarul-sef al Garzii de Mediu, Manu Costache, a oprit langa bariera, intr-o „vizita de lucru”: „Toate zonele de agrement din judet sunt controlate, nu doar de reprezentantii nostri. Incercam astfel sa ne civilizam, pentru ca trebuie sa avem grija si noi de judet si de imprejurimi. Sper ca nu vom avea incidente. Responsabili pentru ceea ce se intampla sunt cei care detin terenuri, fie ca sunt proprietari privati, consilii locale, directii silvice sau altceva. Fiecare se administreaza cum stie si isi supravegheaza padurile cum se pricepe. Eu nu vreau sa vanez amenzi, ca nu intentionez sa stau la panda dupa copaci, incerc doar sa-i atentionez”, a declarat responsabilul institutiei. Amenzile pentru cei care sunt prinsi cu mata-n sac ajung la 2.000 de lei. „E simplu. Oamenii trebuie sa inteleaga, chiar si de teama contraventiilor, ca, daca nu sunt responsabili, vor plati. Domnule, eu te las in padure, iti dau sac sa aduni gunoiul, apoi tot eu ma ocup sa-l depozitez. Macar atata lucru trebuie sa faci si dumneata: sa nu lasi mizerie!”. Cat despre taxa, aceasta este si ea tot problema proprietarului. Pentru cei care nu vor sa dea bani, la Bucovat exista si o varianta de eschivare: fara masina. Padurarul Iulica Sarbu spune ca, daca o persoana vrea sa-si lase masina in parcare, atunci nu mai plateste.

Vecini de gunoaie

Curatenia le-a dat de cap oamenilor si in alte locuri. La Balta Craiovitei, pe locul aflat in litigiu, vecinii de patura erau mormanele cu gunoaie. „Noi am ajuns aici si a trebuit sa strangem cioburile inainte, ca avem copii”, a spus Claudiu Tudor. Multi dintre petrecareti vin din blocurile de peste strada. „Stam aproape, peste drum. Ar trebui sa stranga si ei aici, ca sunt numai gunoaie in jur. Am facut curatenie si am dat noi foc la ele, ca sa putem sta”, au spus sotii Bratie. Cu gunoaie sau nu, toti isi vad de treaba si se bucura de soarele de mai.

„Oamenii trebuie sa inteleaga, chiar si de teama contraventiilor, ca, daca nu sunt responsabili, vor plati. Domnule, eu te las in padure, iti dau sac sa aduni gunoiul, apoi tot eu ma ocup sa-l depozitez. Macar atata lucru trebuie sa faci si dumneata: sa nu lasi mizerie!”.

Manu Costache, comisarul-sef al Garzii de Mediu

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *