Oltenia, codasa la colectarea DEEE

Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia este a doua din coada clasamentului pe zone in campania de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE), desfasurata pe 19 aprilie.

Cu doar 44.825 de tone de vechituri electrice si electrocasnice stranse la ultima campanie de colectare DEEE, din 19 aprilie 2008, Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia se situeaza pe penultimul loc al clasamentului realizat in functie de cantitatea ridicata. Mai putin s-a adunat doar in Regiunea 5 Vest, reprezentata de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Timisoara. Datele au fost facute publice miercuri, de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Potrivit informatiilor furnizate de minister, cel mai greu atarna la cantar deseurile electrice si electronice din Regiunea 7 Centru (ARPM Sibiu) – peste 130.000 de tone. Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov se claseaza pe locul II, cu mai mult de 116.000 de tone, urmata de Regiunea 6 Nord-Vest (ARPM Cluj-Napoca) – peste 107.000 de tone, Regiunea 1 Nord-Est (ARPM Bacau) – peste 106.000 de tone, Regiunea 2 Sud-Est (ARPM Galati) – 56.595 tone – si Regiunea 3 Sud – Muntenia (ARPM Pitesti) – 49.552 tone. Doljul nu se afla insa printre judetele codase, dar nici printre cele cu „greutate” la capitolul colectare DEEE. Valcea, in schimb, figureaza cu doar 850 de tone DEEE depozitate pe 19 aprilie. Pentru comparatie, precizam ca in judetul Suceava, de pilda, au fost ridicate 71.000 de tone DEEE. Clasamentul pe localitati cuprinde doar primele 11 pozitii, in care Craiova nu se regaseste. Slatina ocupa in acest clasament locul 5, cu peste 21.000 de tone, pe locul 1 situandu-se Bucurestiul, cu 100.000 de tone, iar pe 11 – Cluj-Napoca, 11.480 de tone. In Craiova au fost colectate putin peste sase tone DEEE, craiovenii preferand sa foloseasca aparatele stricate in alte scopuri sau, pur si simplu, sa le pastreze.

Cheltuielile, necunoscute

Ministerul Mediului pastreaza tacerea in privinta fondului provenit din timbrul verde si care ar trebui cheltuit in campania de reciclare DEEE. Singura informatie despre milioanele de euro incasate drept timbru verde din vara trecuta pana acum se regaseste intr-un comunicat de presa din 28 martie al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. „(…) trebuie mentionat faptul ca asociatiile colective sunt obligate sa prezinte raportari anuale cu privire la gestionarea fondurilor provenite din taxa verde. Deoarece abia la sfarsitul lunii aprilie se va implini un an de la infiintarea primelor asociatii, aceea va fi perioada cand ele vor transmite Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile primele date. Aceste documente vor fi comparate si cu rapoartele Garzii Nationale de Mediu, institutie ce a controlat in permanenta asociatiile. Datele vor fi analizate si se vor intreprinde toate masurile prevazute de lege in cazul in care se vor constata neconformitati”, se arata in comunicat. Textul face referire la cele patru asociatii autorizate la nivel national sa gestioneze banii din taxa verde – ECOTIC, RoREC, RECOLAMP si ENVIRON – si care ar fi trebuit sa demonstreze pana miercuri cum au cheltuit banii romanilor in campania de reciclare DEEE.
Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente