Teoria conspiratiei petrolistilor? Nu, doar realitatea lacomiei

Teoria conspiratiei petrolistilor? Nu, doar realitatea lacomiei
Teoria conspiratiei petrolistilor? Nu, doar realitatea lacomiei

A trecut un secol de cand ardem in nestire petrol. Iar 100 de ani de poluare din ce in ce mai mare incep sa-si spuna cuvantul. Ce au de spus cei responsabili?

Cred ca toti miliardarii care traiesc fara griji datorita petrolului ar da din umeri si ar spune cu nonsalanta ”de unde sa stiu eu ca vor fi asemenea efecte in viitor?”. Incalzire globala, accidente devastatoare pentru mediu, metropole inecate in smog si cresterea alarmanta a bolilor provocate de emisiile nocive. Toate cauzate de arderea combustibililor fosili.

Ok, pana acum 10-20 de ani as fi fost de acord cu un astfel de raspuns ignorant, studiile necesita timp. Insa uite ca, in ultimii 10-20 de ani, amenintarea poluarii a devenit mult prea serioasa, dar afacerile cu petrol si gaze au devenit si mai mari, iar consumul de combustibili a crescut, implicit crescand si cantitatea de emisii poluante eliberate in atmosfera.

”Fumatul” combustibililor are efecte mult mai devastatoare, nu doar asupra oamenilor

Cu alte cuvinte, domnule pacient, stiti ca daca mai fumati riscati sa faceti cancer? Stiu, domnule doctor, dar nu ma pot opri, pentru ca eu fac bani din fumat, dar m-am si obisnuit si am ajuns sa imi placa. Bine, bine, dar stiti ca ii afectati si pe cei din jur, care, prin fumatul pasiv, ajung sa aiba si ei probleme? V-am spus, domnule doctor, eu fac bani buni din fumat, nu ma intereseaza ceilalti, nu ma mai bateti la cap. Totusi, intelegeti ca daca nu va opriti din fumat riscati sa muriti nu doar dumneavoastra, ci si cei din jur? Asta este, domnule doctor, vreti acum sa ma sacrific si sa nu mai fac bani din fumat, nu pot asta, nu se poate, mai bine ma lasati in pace ca eu am de facut bani din fumat.

Cam la asta se rezuma ce inseamna in ziua de azi petrolul: foarte multi bani, controlati de foarte putini oameni. Si, cum orice manual de economie ne spune ca afacerile au ca scop profitul, devine clar ca tipii astia nu vor sa constientizeze unde ne va duce pe toti goana lor nebuna dupa profituri din ce in ce mai mari. De aceea marile companii petroliere au tot interesul ca lumea sa ramana dependenta de niste resurse pe care aceste companii le detin. Prin urmare, avem parte de tot felul de conspiratii, care se lasa chiar si cu razboaie, totul in numele petrolului.

Omenirea nu prea realizeaza cat de mult ne bazam pe aceste fiinte mici: albinele

Pare un nenorocit de joc de strategie pe calculator, jucat de un adolescent puber, care e izolat prin displayul PC-ului de realitate. O realitate in care, iata, specialistii au descoperit ca albinele sunt afectate iremediabil de poluantii proveniti prin arderea combustibilului. In special oxizii de azot, emisi de motoarele diesel, contribuie la disparitia pe scara larga a coloniilor de albine din multe zone ale Pamantului. Mda, e o stiruta neinteresanta pentru mass-media…

Albinele sunt o veriga esentiala a ecosistemului, asa cum invata copiii inca de la gradinita, deci disparitia lor risca sa duca la extinctia vietii pe pamant. Suna apocaliptic? Se prea poate, dar suna prea plauzibil pentru a ascunde mizeria sub pres. Oare ce ne rezerva viitorul? Vom inventa niste albine-roboti care sa polenizeze florile? Eventual dotate cu motoare cu ardere interna? Probabil e o solutie excelenta pentru miliardarii petrolisti, care ar accepta orice idee SF numai sa nu fie nevoiti sa inchida robinetul aurului negru.

Oricat de evoluati credem ca suntem, ca umanitate, tot prosti ramanem: cream o problema, pe care incercam sa o contracaram cu niste solutii care creeaza alte probleme, intr-o progresie geometrica. Asta in ciuda celei mai simple solutii din univers: renunta la sursa problemei.

Ce gust au banii? Ce valoare nutritiva are o moneda? Cate vitamine contine o bancnota? Cum tin de foame si de sete conturile virtuale? Pentru miliardarii petrolului nu conteaza raspunsurile

Degeaba avem un tratat de la Kyoto, degeaba se pun taxe si accize din ce in ce mai mari pe combustibili, degeaba se investeste in tehnologii care sa duca la motoare termice din ce in ce mai economice. Arderea petrolului, sub orice forma, e nociva pentru viata. Punct. E un adevar trist, dar nu ne mai putem ascunde dupa deget. Si, mai mult decat atat, degeaba fac baietii astia munti de bani din afacerile cu petrol cata vreme nu vor putea sa-si cumpere cu acei bani dreptul la viata. Unele lucuri nu pot fi cumparate, iar in viitorul apropiat riscam sa intelegem foarte dur acest fapt.

Si mai interesant este faptul ca alternative la petrol sunt cu duiumul. Energia solara, energia eoliana, energia geotermala, etc. E adevarat, acum randamentul tehnologiilor verzi e considerat mai prost decat al tehnologiilor bazate pe petrol. Dar reversul medaliei este lipsa poluarii, iar evolutia tehnologica e de-a dreptul galopanta. E ca in povestile cu Fat Frumos care creste intr-un an cat altii in zece…

Te pomenesti ca miliardarii petrolului strang bani pentru ca sa cumpere drepturile de utilizare a… soarelui. Sau poate chiar soarele cu totul?!
Iar asta e o problema pentru miliardarii petrolului. Pentru ca vorbim de concurenta care risca sa le sufle de sub nas profiturile nesimtite. Si, cum scopul scuza mijloacele, suprimarea concurentei sau macar intarzierea ei sunt noile mize ale petrolistilor.
Asadar, conspiratie sa fie, dar sa stim si noi!

Probabil unii va ganditi acum la solutii pentru a-i contracara pe miliardarii petrolului. Ok, dar retineti: cea mai simpla solutie este chiar renuntarea la ceea ce creeaza problema. Deci putem trai fara petrolul lor? Sau au reusit sa ne induca o dependenta atat de mare incat singurul raspuns plauzibil este NU?

Daca asa sta situatia, atunci hai sa nu mai pierdem timpul. Sa ne incolonam intr-un ultim cortegiu funerar in masinile noastre dragi, dar care ne omoara incet si sigur din cauza motoarelor cu ardere interna. Si sa ne asfixiem cat mai rapid cu gazele de esapament. Numai asa, de-al dracului, sa nu mai faca bani miliardarii petrolului de pe urma noastra!

Avem un Pamant. Cum procedam? Nu ne permitem sa-l stricam, pentru ca habar n-avem sa-l reparam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *