Străinii, impresionaţi de satele unice din România
Tinerii oradeni vor descoperi satele din Padurea Craiului
Tinerii oradeni vor descoperi satele din Padurea Craiului

Cu bani de la Ministerul Tineretului si Sportului, prin Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Bihor, Asociatia „Gata Oricand” a pornit un proiect prin care isi propune sa-i familiarizeze pe tinerii oradeni cu viata la tara din regiunea Muntilor Padurea Craiului.
Potrivit coordonatorului proiectului, Paul Iacobas, proiectul in valoare de 14.300 de lei are doua parti: o tabara pentru tinerii oradeni, respectiv implicarea lor in organizarea unui festival rural.

Astfel, 20 de elevi si studenti oradeni vor merge intr-o tabara in Situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului, cu scopul de a intra in vorba cu satenii bihoreni. „Vor aplica interviuri localnicilor, intrebandu-i despre perceptia lor vizavi de protectia mediului, cum vad ei dezvoltarea zonei ce face parte dintr-o arie protejata. In baza informatiilor adunate, vor face un raport sociologic, care va fi baza pentru viitoare activitati ale custodelui in zona”, a explicat Iacobas pentru BIHOREANUL.

Din cei 20 de tineri, 5 vor participa si in a doua parte a proiectului, mai precis, la sfarsitul lunii septembrie, vor fi implicati in organizarea celei de-a doua editii a festivalului „Straita plina” de la Rosia, unde se reunesc mici producatori din zona.

„Ne-am dori sa putem inchega un grup de 15 persoane care sa se constituie in „Clubul Prietenii Padurii Craiului”, care pe viitor ar urma sa realizeze proiecte specifice activitatilor de protectie a sitului”, a mai spus Iacobas.

Tinerii implicati in proiect vor fi selectati de ONG din randul voluntarilor care au mai colaborat cu asociatia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here