Turcia si Japonia au semnat acordul pentru construirea unei centrale nucleare pe coasta Marii Negre

Turcia si Japonia au semnat acordul pentru construirea unei centrale nucleare pe coasta Marii Negre
Turcia si Japonia au semnat acordul pentru construirea unei centrale nucleare pe coasta Marii Negre

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau japonez Shinzo Abe au semnat, marti, un acord oficial privind construirea unei centrale nucleare la Sinop, pe coasta Marii Negre, informeaza agentia Anadolu, citata de Agerpres.

Centrala nucleara de la Sinop va fi cea de-a doua din Turcia, dupa cea amplasata in provincia Mersin de pe coasta Marii Mediterane, care a fost construita de compania rusa Rosatom si al carei prim reactor este programat sa devina operational in 2019.

Oficialii turci au anuntat constructia centralei de la Sinop inca din luna mai, de aceasta urmand sa se ocupe un consortiu compus din firmele Mitsubishi Heavy Industries (Japonia) si Areva (Franta).

Contractul dintre cele doua parti este in valoare de 22 miliarde de dolari si prevede construirea unei centrale cu patru reactoare si o capacitate de 4.800 megawati.

Prima unitate ar urma sa demareze productia in 2023, iar in 2028 ar trebui sa devina operationale toate cele patru reactoare.

„Stim ca este imposibil sa spunem ca nu vor avea loc accidente. Chiar daca exista o probabilitate de una la un milion, astfel de accidente pot avea loc si este imposibil sa ignoram acest lucru”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, referindu-se la accidentul de la Fukushima.

„Japonia este responsabila pentru imbunatatirea sigurantei centralelor nucleare din intreaga lume prin impartasirea experientei si lectiilor invatate de pe urma accidentului de la Fukushima”, a spus, la randul sau, premierul nipon Shinzo Abe.

Piata energetica din Turcia este una dintre cele mai promitatoare din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5%, pana la 242 miliarde kilowati ora in 2012, iar prognozele privind cresterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei.

Pentru a face fata cererii, Turcia are nevoie sa instaleze anual capacitati de 3.500 MW.

Premierul turc Tayyip Erdogan este un sustinator al energiei nucleare, care ar urma sa ajute Turcia sa-si reduca dependenta de importurile de hidrocarburi prin furnizarea a 10% din necesarul de energie electrica in 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *