Un milion de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti la Balta Alba

STOP polu?rii cu nutrien?i!
Un milion de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti la Balta Alba

La finalul saptamanii trecute, Ministerul Mediului si Padurilor a organizat, in comuna Balta Alba, un seminar dedicat reducerii poluarii cu nutrienti a surselor de apa, derulat in cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Mediului, Universitatii Ecologice din Bucuresti, Institutiei Prefectului Buzau, Consiliului Judetean si Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau. Pe parcursul intregii manifestari, acestia i-au informat pe cetatenii din comuna Balta Alba despre masurile de protectie a solului si a apelor in contextul actual, precum si despre riscurile pe care le implica consumul de apa poluata.
Pana in prezent, in comuna buzoiana au fost livrate echipamente pentru transportul si manevrarea gunoiului, respectiv doua tractoare, un incarcator frontal, patru remorci, o masina de imprastiat gunoi si o cisterna vidanja. De asemenea, catre Primarie au fost livrate si 180 de europubele pentru separarea altor tipuri de deseuri din gunoiul de grajd. Totodata, s-a finalizat construirea si receptia la terminarea lucrarilor a platformelor comunale si individuale.
In perioada urmatoare, comuna Balta Alba urmeaza sa obtina autorizatia de mediu si sa notifice Sectia de Gospodarire a Apelor cu privire la punerea in functiune a platformelor, sa asigure exploatarea platformelor si a echipamentelor in conformitate cu cele mai bune practici agricole si sa asigure paza si fondurile necesare pentru costurile aferente de exploatare, reparatii, intretinere, utilitati care sa asigure indeplinirea scopului final al investitiilor.

„Consiliul Judetean a solicitat sa ne fie retrasa o parte din bani”

„Proiectul a fost implementat in mandatul fostului primar, si reprezinta un lucru foarte bun pentru comuna Balta Alba, doar ca educarea oamenilor este mai greoaie. Marea problema este aceea ca nu putem sa folosim utilajele pe care le-am primit, datorita Ordonantei 34, care ne impiedica sa angajam personal pentru a implementa proiectul corect. Am facut demersuri la Prefectura si am primit raspuns ca deocamdata nu se pot face angajari, pana la sfarsitul anului, daca nu se prelungeste respectiva Ordonanta. Investitia se ridica la aproape 370.000 de lei, bani proveniti din fonduri europene. Imi doresc foarte mult sa incepem alimentarea cu apa, am primit finantare pe Masura 5777, asteptam un ajutor de la Consiliul Judetean sau cel putin un sprijin, doar ca nu numai ca nu am primit ceea ce asteptam, insa au si facut o adresa catre Ministerul Dezvoltarii, de unde s-a primit finantarea, pentru a retrage o parte din bani de la comuna noastra”, sustine Georgian Calota, primarul comunei Balta Alba.
Scopul campaniei este de a induce schimbari comportamentale la nivel de individ si grup pentru un control al poluarii cu nutrienti, dar mai ales pentru identificarea de solutii viabile pentru protejarea in viitor a poluarii apelor cu nitrati si nitriti. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este imbunatatirea calitatii vietii prin practicarea agriculturii ecologice, impadurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie.

86 de comune, poluate cu nitriti

„Proiectul este la scara nationala si incearca, pe un esantion de 86 de comune din cele 1.963 aflate in zone vulnerabile la nitrati, sa rezolve problema concentratiei foarte mari aflate in fantanile oamenilor. Pana acum, in comuna Balta Alba, au fost finalizate doua platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd, in localitatile Amara si Baile. S-au construit 180 de platforme individuale pentru depozitarea temporara a gunoiului si separarea acestuia de alte deseuri menajere. S-au livrat echipamente pentru transportul si manevrarea gunoiului. Este important ca oamenii sa constientizeze insa care sunt riscurile poluarii cu nitriti”, a declarat Sorin Radulescu, consultant pe probleme de agricultura in cadrul proiectului.
In cadrul seminarului derulat la Balta Alba, localnicii au fost informati despre poluarea cu nutrienti, despre proiectul implementat in zona in care locuiesc. Pentru o mai buna comunicare si interactiune, toti cei prezenti au primit chestionare despre ceea ce inseamna agricultura ecologica, poluare, riscuri ale poluarii, depozitarea gunoiului de grajd sau alimentarea cu apa. De asemenea, acestia au primit si pliante si brosuri despre rolul si circuitul apei in natura, poluarea cu nitrati, poluarea cu nutrienti a culturilor si a mediului inconjurator, detalii legate de proiectul derulat.
In luna iunie, Buzaul a fost gazda celui de-al treilea workshop al Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, judetul nostru fiind unul dintre cele 34 care fac parte din acest proiect.
Obiectivul principal al campaniei „Controlul integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care se desfasoara la nivel national, regional si local, il reprezinta constientizarea publicului cu privire la poluarea cu nitratii proveniti din depozitarea necorespunzatoare a deseurilor de grajd. Astfel, proiectul urmareste reducerea pe termen lung a deversarilor de nitriti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor. „Controlul integrat al Poluarii cu Nutrienti” vizeaza reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti proveniti din activitatea agricola si se desfasoara in 86 de localitati, zone vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Acelasi proiect si la Vernesti

Astfel, pana in prezent, in cadrul acestei campanii, in judetul Buzau au fost implementate proiecte pentru protejarea mediului. In comuna Balta Alba a fost implementat proiectul „Platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere”, in valoare de 924.618 de euro. In comuna Vernesti, in cadrul aceleiasi campanii, a fost implementat un proiect in valoare de 6.338 de euro pentru plantarea de perdele forestiere de protectie, proiectul fiind finalizat partial. Tot la Vernesti a mai fost implementat un proiect, „Platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere”, in valoare de 390.416 de euro la care se adauga inca 9.700 de euro pentru europubele. Realizarea proiectului tehnic se afla in curs de desfasurare, precum si detaliile de executie pentru construirea platformei comunale.
De asemenea, au mai fost implementate proiecte in judetele Prahova, Calarasi, Braila si Ialomita. „Controlul integrat al Poluarii cu Nutrienti” este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 de milioane de euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari, acordat de Fondul Global de Mediu. Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5 la suta din valoarea investitiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *