Proiectul ca Europa sa primeasca energie solara din Africa de Nord este in pericol

Proiectul ca Europa sa primeasca energie solara din Africa de Nord este in pericol

Ambitiosul proiect Desertec care ar fi trebuit sa asigure 15% din nevoile energetice ale Europei printr-o retea de centrale solare in Africa de Nord intampina mari dificultati, dupa ce, in ultimele saptamani, doua mari companii sustinatoare ale initiativei s-au retras, relateaza BBC News.

In plus, guvernul spaniol s-a opus semnarii unui acord pentru construirea de centrale solare in Maroc.

Desertec a fost creat in 2009 cu un buget proiectat de 400 de miliarde de euro pentru a exploata potentialul enorm al energiei solare si al altor surse de energie regenerabila din Africa de Nord.

Speranta era ca, pana in 2050, sa poata fi generati circa 125 de gigawati de energie electrica. O astfel de capacitate ar asigura toate nevoile locale si ar permite exportarea unor cantitati mari de energie in Europa prin intermediul unor cabluri de inalta tensiune pe sub Marea Mediterana.

Insa, la trei ani de la lansare, proiectul a inregistrat progrese minime. Doi mari parteneri industriali, Siemens si Bosch, au decis sa nu mai faca parte din aceasta initiativa.

Potrivit lui Daniel Ayuk Mbi Egbe, profesor la Universitatea din Linz din Austria si expert in resurse solare africane, aceasta nu este o veste buna. „Siemens si Bosch sunt companii foarte mari. Daca nu vor sa sprijine initiativa, va fi dificil pentru Desertec”, a afirmat el pentru BBC News.

Mai mult, se pare ca si unele guverne sunt reticente sa mearga mai departe.

Unul din primii pasi concreti pe care l-a anuntat Desertec a fost un plan de a construi trei centrale de energie solara in Maroc. O declaratie de intentie urma sa fie semnata recent de un grup de tari, printre care Spania si Italia. Guvernul spaniol a anuntat insa ca se retrage, invocand dificultatile in gasi subventiile de care ar avea nevoie proiectul.

Desertec a precizat ca nu exista decat probleme minore si ca acestea nu vor afecta succesul general al proiectului. Purtatorul de cuvant Klaus Schmidtke a declarat pentru BBC News ca initiativa este intr-o situatie buna.

In legatura ca problemele privind Spania, el a spus ca este vorba de o declaratie de intentie intre unele guverne si ca initiativa Desertec nu este implicata in acest negocieri. „Nu exista motive sa ne temem de vreo problema”, a precizat Schmidtke. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *