Unda verde pentru o noua politica durabila de pescuit a UE

Pericolul din farfurie! Pe?tele cu cantit??i excesive de plumb
Unda verde pentru o noua politica durabila de pescuit a UE
Unda verde pentru o noua politica durabila de pescuit a UE

Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), inclusiv masurile pentru a opri pescuitul excesiv si pentru a interzice aruncarea pestelui inapoi in ape, care au reprezentat obiectivele cheie ale PE, a fost aprobat in vot final de plen marti. Regulile de etichetare au fost, de asemenea, revizuite pentru a imbunatati informatiile oferite consumatorilor. Noua legislatie va permite un pescuit mai durabil si va intra in vigoare la timp, la inceputul lui 2014.

„Reforma va aborda cea mai mare problema a Politicii comune de pescuit, si anume pescuitul excesiv. Consiliul UE va fi obligat acum sa actioneze in mod durabil cand va negocia cotele de pescuit”, a spus raportorul Ulrike Rodust (S&D,DE).

Pescarii vor fi obligati sa respecte „cota maxima durabila” (MSY), adica prada nu trebuie sa depaseasca cota de reproducere a unei anumite specii intr-un an. Obiectivul este de a reface si a mentine rezervele de peste peste nivelele care pot produce MSY.

Interzicerea aruncarii prazii

Aruncarea prazii inapoi in apa, de obicei pentru ca este dintr-o specie sau de o marime nedorite, reprezinta aproape un sfert din totalul prazilor din UE. Cele mai multe specii care sunt aruncate inapoi in apa mor.

Pentru a pune capat acestei practici paguboase, care in prezent nu este interzisa, vasele de pescuit vor fi obligate sa aduca la tarm cel putin 95% din toata prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, incepand gradual cu 2015. Parlamentul European a luptat si a reusit sa pastreze acest procentaj cat de mare posibil, aproape de interzicerea totala.

Prazile aduse la tarm care nu au dimensiunea dorita, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decat pentru consumul uman.

O reforma cuprinzatoare

Reforma are in vedere multe prevederi ale CFP. De exemplu, principiul durabilitatii se va aplica de acum incolo vaselor UE care pescuiesc in afara apelor UE, astfel incat pescarii europeni vor putea lua doar pestele in surplus din apele teritoriale ale statelor terte. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subventiilor din fondul UE pentru pescuit.

Mai mult, noile reguli de piata vor asigura o mai buna informare a consumatorilor despre pestele pe care il cumpara, printre altele datorita unei etichetari mai detaliate privind zona de pescuit sau tipul de motor utilizat.

Pasii urmatori

Reprezentantii statelor membre trebuie sa aprobe forma pozitia in a doua lectura a Parlamentului inainte ca legislatia sa fie publicata in Jurnalul Oficial al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *