Unele specii de animale au o capacitate de a memora care o intrece, pe alocuri, pe cea a omului

Unele specii de animale au o capacitate de a memora care o intrece, pe alocuri, pe cea a omului

Desi pentru multi pare greu de crezut, unele specii de animale au o capacitate de a memora care o intrece, pe alocuri, pe cea a omului, mai ales ca unora dintre ele le-a fost necesara pentru a supravietui milioane de ani.

Potrivit Weird Worm, iata cateva specii care intrec omul in ceea priveste memoria, macar in unele privinte.

1. Cimpanzeii

In cadrul unui studiu realizat de Universitatea Kyoto, cativa cimpanzei au fost invatati sa numere de la 1 la 9 si apoi supusi unor teste in paralel cu oamenii.

Fiecare dintre subiecti a vazut locurile pe care le ocupau mai multe cifre, aflate in dezordine, pe un ecran. Monitorul a fost apoi acoperit cu o panza prin care nu se putea vedea, iar subiectilor li s-a cerut sa indice locul ocupat de fiecare cifra, in ordine.

Cimpanzeii s-au descurcat de departe mai bine decat oamenii la a tine minte locurile ocupate de fiecare cifra si, mai mult, performanta lor nu a scazut cand perioada in care li s-a permis sa priveasca ecranul cu cifrele, neacoperit, a fost scurtata, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa atribuie aceasta capacitate a cimpanzeilor asa-numitei memorii fotografice.

In ceea ce priveste oamenii, acestia s-au descurcat mai prost atunci cand perioada in care au vazut cifrele a fost redusa – cu cat aceasta a fost mai mica, cu atat mai scazuta a fost acuratetea cu care au indicat locurile cifrelor.

2. Gaita de munte 

Ca multe animale, aceasta pasare culege toamna provizii pentru iarna, insa ce o face sa fie unica este faptul ca aduna mai mult de 30.000 de seminte de pin pe care le ascunde in circa 5.000 de locuri, iar in timpul iernii le gaseste pe toate, desi locurile respective sunt adesea acoperite de un strat de zapada.

Gaitele de munte reusesc aceasta performanta datorita unei memorii spatiale sofisticate, care le permite sa-si aminteasca repere pentru a localiza cele cateva mii de ascunzatori.

Mai mult, hipocampusul acestei pasari, acea parte din creier asociata cu memoria spatiala, continua sa produca neuroni la maturitate. Astfel, in timp ce memoria omului isi pierde din capacitate odata cu inaintarea in varsta, cea a gaitei de munte se imbunatateste.

3. Elefantii

Elefantii pot pastra urma a pana la 30 de membri de familie, indiferent de directia catre care s-au indreptat acestia. Ei reusesc acest lucru prin crearea unei „harti” mintale pe care localizeaza pozitia fiecarui membru, ceea ce le permite sa se desparta in mici grupuri pentru a cauta mancare sau pentru a socializa, fara sa se teama ca se vor pierde unii de altii.

Iar pentru a mentine o harta cat mai precisa, elefantii o imbunatatesc constant folosindu-se de informatiile noi pe care le obtin cu ajutorul simtului olfactiv. Spre exemplu, de fiecare data cand un elefant identifica mirosul urinei unuia dintre ceilalti membri ai familiei, el sterge din minte vechiul loc in care stia ca se afla acesta si il retine pe cel actual.

4. Caracatita

Spre deosebire de alte nevertebrate, caracatita are atat memorie pe termen scurt, cat si pe termen lung dezvoltate, acestea fiind alimentate de o jumatate de miliard de neuroni. Desi si oamenii au aceste tipuri de memorie, tot dezvoltate, ceea ce scoate in evidenta caracatitele este faptul ca zona lor din creier responsabila cu memoria pe termen scurt este direct legata de zona responsabila cu memoria pe termen lung printr-o structura cunoscuta ca lobul vertical.

Astfel, in perioade de stres puternic, cand invatarea rapida poate garanta supravietuirea, memoria pe termen scurt a caracatitei poate fi imbunatatita de cea pe termen lung prin acel lob vertical. Mai mult, fiecare tentacul al acesteia are o memorie proprie, permitandu-i sa reactioneze la stimuli si sa se poarte semi-autonom.

5. Leii de mare 

Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din California a reusit sa invete un leu de mare conceptul de asemanare. Leului de mare botezat Rio i s-a aratat un simbol si apoi doua cartonase – unul cu simbolul pe care il vazuse inainte si altul cu un simbol diferit. La scurt timp acesta a identificat corect simbolul pe care l-a vazut initial (dupa care a fost recompensat cu un peste). Insa, impresionant este faptul ca, dupa zece ani, i s-a dat un test similar, numai ca au fost folosite cifre si litere in loc de simboluri.

Desi timp de zece ani nu mai fusese antrenat cu acest tip de probe, el a fost capabil sa identifice cifrele si literele care erau la fel. Iar daca acest lucru nu pare extraordinar comparativ cu memoria oamenilor, trebuie luat in calcul ca speranta de viata a unui leu de mare este de 25 de ani, astfel ca este cu atat mai uimitor faptul ca a retinut conceptul de asemanare dupa zece ani, fara sa il exerseze in acest timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *