Guvernul suplimentează fondurile pentru bunăstarea păsărilor şi porcinelor
Noi reglementari pentru cresterea porcilor in ferme

In vecinatatea fermelor unde sunt crescuti porci vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, in zona de odihna a animalelor trebuie sa se evite curentii de aer si fie  asigurata o luminozitate de cel putin 40 de lucsi, timp de opt ore pe zi, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, consultat de agentia Mediafax.

In timpul verii, umiditatea relativa in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/m3, potrivit unui proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale.

Proiectul prevede ca si in zona in care porcii sunt cazati permanent ,trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli, precum si zgomotele constante sau bruste.

In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihna a animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer.

In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si “efectele daunatoare ale competitiei dintre animale”.

O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca “suferinte inutile” sau vatamari.

Respectarea masurilor va fi verificata de directiile sanitar-veterinare si penrtru siguranta alimentelor judetene, respectiv a Municpiului Bucuresti. (D.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here