Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar

Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar
Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar

Incalzirea globala a influentat radical distributia faunei la nivel planetar. Astfel, in timp ce unele specii de animale au reusit sa se adapteze noilor conditii, altele au inceput sa migreze dintr-un loc intr-altul pentru a-si gasi un mediu propice de viata.

Un grup de cercetatori ai Universitatii Manitoba din Canada au reusit sa identifice distributia acestor specii pe Terra, dupa ce au analizat o arhiva cu evolutia speciilor, realizata pe parcursul a 40 de ani. In aceste conditii, distributia faunei salbatice pe Terra a fost supusa si suporta in continuare schimbari radicale.

In primul rand, schimbarile climaterice au creat conditii prielnice de viata pentru anumite specii mai ciudate de animale cum ar fi lebedele-trompeta, marmotele, cerbii cu coada alba, albatrosii sau rozatoarele. In acelasi timp, si mediul acvatic a devenit unul propice inmultirii unor animale ca balenele ucigase sau meduzele. La polul opus, animalele specifice zonelor artice, cum ar fi ursii polari, sunt amenintate cu disparitia.

,,Imaginati-va o planeta in care meduzele ocupa apele marilor, in care rozatoare gigantice cutreiera muntii si roiuri de insecte care zboara peste tot in aer”. Acesta e exercitiul de imaginatie pe care-l propun jurnalistii de la Scientific American pentru a exemplifica situatia descrisa de specialisti. Chiar daca poate fi usor exagerata, oamenii de stiinta sustin ca incalzirea globala chiar este in masura sa schimbe distributia faunei salbatice pe Pamant.

Calotele de gheata topita in Marea Artica au transformat aceste ecosistem intr-un ,,paradis” pentru balenele ucigase, care au inceput sa migreze tot mai mult in acest loc datorita hranei pe care o gasesc din abundenta. La antipod, in Pacificul de Sud din zona antartica, din cauza curentilor de aer puternici, au inceput sa vina tot mai multi pescarusi. Pentru ca nu duc lipsa de hrana, pasarile petrec mai putin timp departe de cuiburile lor si pot avea grija de puii lor.

In zonele arctice, procesul incalzirii globale este unul mult mai accelerat, acest factor permitand unor specii de inaripate, cum ar fi lebedele-trompeta, sa migreze spre zonele din nord, regiuni mult prea austere din punct de vedere climatic inainte de cresterea temperaturii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente