Vant de schimbare pe piata eolienelor

Frân? serioas? pentru energia verde
Vant de schimbare pe piata eolienelor
Vant de schimbare pe piata eolienelor

Surse apropiate negocierilor sustin ca intentiile de scoatere la licitatie a 60% din participatiile pe care GDF Suez le detine la mai multe proiecte energetice din Europa vizeaza si proiectul „Alizeu Eolian”, de construire a unui parc eolian cu o capacitate de 50 MW in comuna Baleni (Galati), investitie cifrata la 90 milioane de euro. Potrivit acelorasi surse, zilele acestea GDF Suez va incepe procedurile, urmand sa astepte ofertele pana la jumatatea lunii iulie.

Masurile de esalonare, pana in 2017-2018, pentru plata a 50% din subventiile acordate pentru productia de energie eoliana, respectiv plata unui singur certificat verde, de 58 euro, pentru un MW de energie eoliana, fata de doua certificate verzi, in valoare de 116 euro/MW, cum era pana acum, pare sa aiba efect si asupra intentiilor companiilor implicate in proiecte de construire a unor parcuri eoliene. Una dintre aceste companii este Gas de France Suez Energy Romania, componenta a grupului francez GDF Suez, care detine doua proiecte de parcuri eoliene in judetele Galati si Braila, intentioneaza sa vanda 60% din participatiile la parcul eolian de la Baleni, judetul Galati.

Masura nu este luata numai in tara noastra, ea vizand si alte proiecte dezvoltate in Europa si este determinata si de efectele crizei asupra pietei energiei. Potrivit Mediafax, care citeaza Wall Street Journal, grupul francez GDF Suez, la care Guvernul Frantei detine un pachet de 36,7% din actiuni, intentioneaza sa atraga cel putin 600 milioane euro prin vanzarea unor participatii semnificative la unele proiecte de productie de energie eoliana si solara din Europa. Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari si au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea sa pastreze 40% din aceste proiecte si sa ramana operatorul industrial. Grupul ar putea incepe in urmatoarele zile procedurile de lansare a licitatiei, urmand sa astepte oferte pana la jumatatea lunii iulie.

Asa cum am precizat, GDF Suez detine in Romania doua firme cu activitati in domeniul energiei eoliene. In luna decembrie, una dintre companiile din grupul GDF, respectiv GDF Suez Energy Romania, care a preluat fosta companie de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud, a achizitionat firma de proiect „Alizeu Eolian”, cu intentia de a construi un parc eolian cu o capacitate de 50 MW in comuna Baleni, investitie cifrata la 90 milioane de euro. Prin vanzarea pachetului de actiuni, GDF Suez va deveni actionar minoritar, dar va participa in continuare la dezvoltarea proiectului. In decembrie, reprezentantii GDF Suez anuntau ca parcul eolian de la Baleni va fi dezvoltat cu finantare asigurata partial din surse proprii si restul prin contractarea unui credit extern. In distributia de gaze, GDF Suez Energy Romania are 1,3 milioane de clienti in Bucuresti si in 18 judete.

Braila si Galatiul au potential eolian atractiv

In judetul Galati, potentialul eolian din zona Podisului Covurlui este echivalent cu energia produsa de doua reactoare de la Cernavoda. ANRE a avizat proiectul Electrica, de dezvoltare a unui parc eolian de 45 MW la Frumusita, valoarea investitiei fiind de 95 milioane euro. Sunt, in diverse faze, proiecte de parcuri eoliene mai mici in peste 20 de localitati galatene. A mai fost anuntata intentia de a investi intr-un parc eolian in judetul Galati a unui lider in productia de energie, Compania Electricite de France–EDF, cu o cifra de afaceri de 66 miliarde euro si care produce 22% din consumul de energie din UE. Noul parc eolian ar urma sa fie in comuna Pechea si va avea o capacitate de 150 MW, investitia fiind de 267 milioane euro. Si potentialul eolian din Baragan a atras investitii in parcuri eoliene. Grupul francez Filasa International a achizitionat trei proiecte de parcuri eoliene in judetul Braila, „Wind Energy Power Trade”, „Wind Energy Advance Tech” si „Wind Energy Strategy”, cu o capacitate totala proiectata de peste 400 MW, investitia fiind estimata la 800 milioane de euro. Preluarea a fost realizata prin firma EolEnvest, la care pachetul de actiuni este detinut de trei companii franceze, Filasa International (70%), Fibusa (25%) si Sanafi (5%). In judetul Braila, mai erau anuntate investitii in construirea altor 17 parcuri eoliene, cu o putere totala de 570 MW, cele mai importante fiind cele de la Insuratei (126 MW), Scortaru Vechi (93 MW) si Tudor Vladimirescu (78 MW).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *