Vezi cum au devenit bijuteriile eco mici afaceri handmade in Republica Moldova

O parte din colectia de bijuterii eco a Elenei Pugacescu

Sa fii eco a devenit in ultima perioada un trend adoptat si de tanara generatie de la noi. „Aparatorii planetei” mananca eco, se imbraca si isi accesorizeaza tinutele doar din materiale organice. Adeptii acestui curent sustin ca era diamantelor si a metalelor pretioase a apus demult, facand loc clasicului lemn, sticla, argila sau plastic reciclabil.

Elena Pugacescu are 23 de ani si este studenta la Arhitectura in Chisinau. Fiind nepoata artistului plastic Gheorghe Vrabie, nu e de mirare ca atentia spre creatie i-a fost insuflata din copilarie. „Spre deosebire de bunicul meu, eu m-am orientat mai mult spre arta tehnica”, explica tanara, la prima ei colectie de bijuterii eco.

Gandul de a-si adapta pana si accesoriile la un stil de viata ecologic i-a venit dupa ce a vazut o pereche de cercei de care s-a indragostit, la un targ din Romania. „Erau colorati, in forma de trandafiri, decupati din lemn. De atunci am inceput sa ma interesez de tehnicile de lucru si materialele pe care le folosesc cei care modeleaza astfel de bijuterii”, povesteste Elena.

Intrebata de ce totusi eco, de vreme ce majoritatea fetelor stau ore in sir in fata vitrinelor cu diamante sau cristale Swarovski, tanara creatoare este convinsa: podoabele din lemn sau sticla sunt deosebite, originale si ecologice, iar cel mai mare avantaj pe care il au este ca iti poti face orice ornament care iti trece prin cap si te reprezinta.

ISI DORESTE SĂ-SI DESCHIDĂ O AFACERE
„Eu ma inspir pana si de la frunzele din natura. Anul acesta muza mea a fost si stilul de haine vintage, in culori pamantii, cu ornamente tribale si animal print. Putin probabil ca aceste bijuterii sa fie suficiente pentru a combate poluarea, insa cu siguranta sunt un semnal de alarma in ceea ce priveste sanatatea mediului inconjurator”, mentioneaza Elena.

La cateva luni de la lansarea primei colectii de eco bijou, cele cateva zeci de cercei si pandative din lemn, piele si panza au ajuns in posesia prietenelor. „Le-am daruit, ca sa dau un start bun «afacerii» mele”, glumeste tanara, care recunoaste ca isi doreste pe viitor ca dragostea pentru manufactura sa-i aduca si ceva banuti.

Pentru inceput, creatoarea le-a pus preturi simbolice bijuteriilor sale, intre 40 si 100 de lei, accentuand ca depune o munca placuta, dar extrem de migaloasa pentru fiecare podoaba in parte. Ca majoritatea artistilor handmade, Elena s-a orientat mai mult catre internet si targurile de profil din tara, locuri unde a gasit si recunoasterea cuvenita.

„Femeia care alege un accesoriu eco in locul traditionalului Swarovski nu doar ca ii pasa de mediu, ci si este o fata cu un stil individual, uneori chiar rebel. Totodata, o bratara sau un pandativ dintr-un material natural iti permite sa te imbraci oricat de colorat vrei, fara ca accesoriile sa sara in ochi”, povesteste Elena, care poarta o pereche de cercei lungi, sculptati in lemn, insinuand ca isi promoveaza singura obiectele pe care le face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *