VIDEO: Dezastru ecologic de proportii in Ungaria

In judetul Veszprem din Ungaria, ruperea unui dig a dus la inundarea cu namol rosu, radioactiv, a unei portiuni mari din suprafata locuita din vecinatatea sa. Catastrofa este in plina desfasurare, dar exista deja patru victime confirmate, printre care si un bebelus, in timp ce alti doi oameni sunt dati disparuti. Aflati ce s-a intamlat, ce fac autoritatile si care e situatia in acest moment.

Azi dimineata, in mai multe parti ale orasului Devecser din Ungaria, namolul rosu atingea niveluri de cativa metri dupa o deversare petrecuta luni dupa-masa. Incidentul a afectat 230 de case si 19 strazi. In acest moment, pe strazile orasului se afla zeci de camioane militare si politisti cu masti de protectie incearca sa dirijeze circulatia in zona, acolo unde se mai poate circula, transmite Agentia de Presa Maghiara (MTI) de la fata locului.

Toldi Tamas, primarul din Devecser, a declarat pentru agentia de presa maghiara ca locuintele afectate din care locuitorii au fost salvati sunt pazite de politisti, iar strazile sunt inchise. Elevii nu s-au dus la ore in cursul zilei de marti, pentru ca 40 de localnici si expertii care contribuie la operatiunile de salvare au fost cazati in cladirea scolii.

Cei de la Agentia pentru protectia impotriva catastrofelor (APIC) se declara pregatiti pentru neutralizarea pagubelor, a spus purtatorul de cuvant al institutiei, si, pentru a diminua componenta bazica a reziduurilor chimice, au deversat lichide cu continut acid in trei locuri ale raului Marcal. Raul este protejat cu mai multe tone de gips, autoritatile incercand sa opreasca o eventuala amplificare a catastrofei.

Armata maghiara si echipa de recunoastere in situatii periculoase sunt la fata locului si efectueaza o masurare a radiatiilor. Bakondi Gyorgy, APIC, a declarat pentru Televiziunea Maghiara ca nu exista un pericol de iradiere in zona, fenomen care ar putea avea loc doar daca namolul s-ar usca repede, avand in vedere ca praful este extrem de radioactiv.

Ce s-a intamplat?

Bazinele de decantare 9 si 10 de pe langa localitatea Ajka a Societatii de Actiuni de Productie si Comert al Aluminiului din Ungaria s-au revarsat in urma ruperii unui dig, inundand zona cu sute de mii de tone de namol rosu si afectand trei localitati. Multi oameni au fost stramutati iar echipele de salvare au acordat primul ajutor unui numar de 120 de persoane, dintre care doi se afla in stare critica. In timpul actiunilor de salvare au fost raniti opt pompieri, un politist si un soldat.

Namolul a blocat si raul Torna, care in acest moment pune in pericol de inundatie si localitatile din jurul sau. Localnicii s-au refugiat pe acoperisul caselor si in alte locuri situate la inaltime, in asteptarea echipelor de salvare. Namolul rosu este usor radioactiv, cancerigen si are o componenta bazica. Contine reziduuri de metale grele care, o data ajunse in stomac sau in caile respiratorii, pot otravi organismul. Din cauza componentei bazice, namolul a cauzat arsuri de piele si infectii grave ale ochilor la mai multi localnici.

Cei afectati au fost sfatuiti de APIC sa scape de hainele imbibate in namol si sa-si curete foarte bine partile corpului care au intrat in contact cu reziduurile. La fata locului a avut loc o desfasurare de forta imediata a expertilor care se ocupa cu actiunile de neutralizare si salvare: pomipieri, soldati, servicii de ambulanta, agentii de investigare si de lupta impotriva catastrofelor, unitati tehnice, dar si civili si organizatii non-guvernamentale care si-au oferit ajutorul.

UPDATE:
Cine este responsabil?

Autoritatile investigheaza acum societatea care are in proprietate bazinele de decantare, cautand sa alfe motivul pentru care s-a surpat zidul rezervorului din care se revarsa namolul. MTI l-a contactat telefonic pe Arpad Kovacsics, directorul adjunct al minei de bauxit aflata in posesia firmei, insa acesta nu a dorit sa comenteze incidentul.

Ministrul de interne al Ungariei, Sandor Pinter, spune ca au fost retinute actele ce ar putea dovedi ca barierele lacului de acumulare au fost construite si folosite conform regulamentului. Toate actele sunt acum la dispozitia responsabililor cu constatarea, adauga Sandor Pinter, care a fost trimis la fata locului de premierul Viktor Orban. La zvonul cum ca directorul firmei s-ar afla in arest preventiv, ministrul de interne a raspuns ca pana acum nu a fost nimeni arestat sau interogat. Expertul din cadrul Directiei apelor care a fost prezent la intrunirea comisiei de aparare si care a vorbit sub anonimat cu agentia de presa maghiara spune ca aceasta catastrofa a fost cauzata de apa freatica. Saptamana trecuta a avut loc un control in regiunea respectiva, insa atunci a fost constatata doar o scurgere din caseta nr. 10 a rezervorului.
Catastrofa ecologica

Pana in acest moment, s-au scurs un milion de metri cub de namol. Reziduurile se revarsa in continuare si pun in pericol mii de oameni si o suprafata de 40 de kilometri patrati, a declarat marti, in localitatea Kolontar, secretarul de stat pentru mediu, Zoltan Illes. Acesta a numit situatia drept o catastrofa ecologica, deversarea de namol rosu amenintand acum suprafata raurilor Marcal si Raba si a Dunarii. In rezervoarele din fabrica de alumina se afla 50 milioane de metri cub de namol gri si 30 milioane de metri cub namol rosu.

In timpul noptii si azi dimineata, basculantele armatei au imprastiat nitrati de calciu si magneziu la locul catastrofei, insa pentru neutralizare ar fi nevoie si de acid acetic. Neutralizarea raului Marcal este necesara pentru impiedicarea contaminarii raului Raba, respectiv a Dunarii. Din centrala aflata in Matra s-au adus pana acum 500-600 tone de ipsos, imprastiate peste suvoaiele de namol ce curg pe strazile satului Kolontar.

Secretarul de stat pentru mediu a mai spus ca se cauta o solutie laolalta cu rectorii si academicienii universitatilor din judet pentru rezolvarea situatiei in cel mai rapid si eficient mod si pentru diminuarea prejudiciilor cauzate mediului. Potrivit lui Zoltan Illes, cu cativa ani in urma, namolul rosu dintr-o dintr-o fabrica de aluminiu din Corsica s-a scurs in mare si a omorat toate vietatile subacvatice din regiunea afectata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *