Energia eoliana, cu 25% mai ieftina pana in 2025

Un studiu al Centrului de cercetare in domeniul energiei din Marea Britanie (UK Energy Research Centre) arata ca inovatia si competitia vor duce la scaderea costurilor de exploatare a turbinelor eoliene marine.

Potrivit previziunilor britanicilor, costul energiei eoliene va scadea de la 149 de lire (175 de euro) pe megawatt/ora, pretul din 2009, la 115 lire (135 de euro) in 2025. Scaderea va fi determinata de o diminuare a preturilor de productie, de inovatii, standardizari si o retea de distributie mai performanta.

Subventiile si concurenta fac diferenta

Totul depinde insa de subventiile acordate de stat pentru cercetare si dezvoltare in acest domeniu, potrivit “The Guardian”. Daca guvernul renunta la finantare sau competitia dintre producatorii de turbine eoliene nu duce la progres tehnologic, preturile ar putea chiar sa creasca, avertizeaza cercetatorii.

Energia eoliana marina este considerata de guvernul britanic esentiala in atingerea tintei din 2020: 30% din energia produsa sa fie regenerabila.

Momentan insa, energia eoliana este de aproximativ doua ori mai scumpa decat cea produsa de centralele traditionale. In prezent, fermele eoliene marine din Marea Britanie au o capacitate totala de un gigawatt, echivalentul unei singure centrale pe carbuni.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,163FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente