Ramnicu Valcea: Cainii dresati la Vladesti, soldati de elita

0
564

Dupa dresaj, soldatii necuvantatori sunt folositi la paza obiectivelor militare si la detectarea materialelor explozive.

In trei spatii in care s-au crescut cai, la fosta unitate militara Vladesti, din Ramnicu Valcea, se formeaza acum caini soldati. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a infiintat, in urma cu 10 ani, in adaposturile cailor, Sectorul de Crestere Instructie si Dresaj Caini (SCIDC), singura unitate de acest gen din tara. „Am pornit cu 14 caini, rasa Ciobanesc German. Intr-un deceniu am dresat aici peste 400 de patrupede care pazesc obiective militare din tara, ori detecteaza materiale explozive”, spune capitan dr. Marius Panait, comandantul centrului. Astazi, conductorii pregateau pe kinodromul unitatii cainii. „Sase ore lucam zilnic cu fiecare caine. Trebuie sa fi la dispozitia animalului in permanenta. Daca te-a simtit ca nu esti atasat nu mai faci nimic”, declara plutonierul Marius Ragusitu.

Folositi la Summitul NATO

In prezent, la Vladesti sunt 100 de caini (pui si patrupede in dresaj si predresaj). Fiecare animal are un nume inscris intr-un carnet si un act de sanatate. Dupa implinirea varstei de trei luni catelusii sunt distribuiti conductorilor de serviciu pentru un curs de predresaj. Puii sunt obisnuiti cu materialele chinologice, dupa care se face o preselectie pe categorii de serviciu. De la varsta de un an incepe dresajul cainelui pe cele doua specializari si acomodarea lor cu conductorii de la unitatile unde urmeaza sa fie dusi. „Un caine e format mai usor pe paza obiective decat pe depistarea materialelor explozive . Din 30 de caini, daca gasim trei cu temperament linistit sa ii folosim pe materiale explozive e foarte bine”, spune Marius Panait. Dupa dresaj, de la varsta de doi ani, cainele e folosit in serviciu sapte ani, dupa care e scos la licitatie, ori e adoptat de conductor. Cainii pregatiti la Vladesti au fost folositi anul trecul pe aeroport, la sosirea oficialitatilor la Bucuresti, la Summitul NATO pentru a depista un eventual atac terorist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.