Un virus mai contagios decat cel gripal

Usor transmisibil in colectivitati, virusul sincitial respirator este periculos mai ales pentru prematuri si pentru cei cu boli cronice. La persoanele sanatoase, infectia cu virusul sincitial respirator da simptome asemanatoare racelii. Neglijarea sau netratarea infectiei creste riscul copiilor de a face otita sau astm.

Pana la varsta de doi ani, cei mai multi copii vin in contact cu virusul sincitial respirator. Daca la copiii si la adultii sanatosi, infectia cu acest virus nu da decat simptome asemanatoare racelii obisnuite, pot aparea complicatii severe la prematuri (din cauza nedezvoltarii corespunzatoare a sistemului imunitar si a celui respirator) si la sugarii cu boli cardiace, precum si la cei cu fibroza chistica. De asemenea, infectia cu acest virus poate avea manifestari severe la copiii cu boli pulmonare, precum displazie bronhopulmonara.

Aceasta afectiune poate aparea la prematuri in urma terapiei cu oxigen sau a ventilatiei mecanice. In situatii grave, atunci cand apare insuficienta respiratorie, poate surveni decesul, in absenta terapiei corespunzatoare. La copiii mici, virusul este responsabil de 70 la suta din cazurile de bronsiolita si de 25 la suta din cazurile de pneumonie.

Netratarea corespunzatoare a infectiei poate favoriza aparitia otitelor sau chiar a astmului bronsic la copii. Pentru formele grave ale bolii, medicul recomanda internarea, deoarece exista riscul aparitiei sufocarii prin aparitia complicatiilor respiratorii. De asemenea, si in cazul adultilor pot aparea complicatii, mai ales daca sunt fumatori, daca au imunitatea scazuta sau daca sufera de boli cardiace si pulmonare. Infectia poate fi severa si la persoanele in varsta.

Viabil pana la 30 de ore

Virusul sincitial respirator are o perioada de incubatie de trei pana la sapte zile. Intr-o prima faza apar febra, secretiile nazale abundente, stranuturile si starea de indispozitie si de slabiciune. Atunci cand este afectat plamanul, pot aparea si tusea, dificultatile de respiratie (suierat si respiratie accelerata).

Virusul sincitial respirator este mult mai contagios decat gripa si se transmite prin orice tip de contact fizic, precum atingeri, sarut si stransul mainii persoanei infectate. De asemenea, microbul se transmite usor prin stranut si prin tuse. Virusul poate supravietui timp de o ora pe hartie, iar pe suprafetele lucioase intre trei si 30 de ore, in functie de umiditate.

Igiena corespunzatoare previne infectia

Infectia cu virusul sincitial respirator nu poate fi prevenita prin imunizare, deoarece nu exista un vaccin in acest sens. Totusi, respectarea unor masuri reduce riscul de infectare cu acest virus. Astfel, mainile trebuie spalate cu apa calda si cu sapun cat mai des.
Este bine sa se evite contactul cu alte persoane racite si vizitele in locurile aglomerate (magazine). Fumul de tigara creste riscul de infectare cu virusul sincitial respirator, de aceea, fumatul este interzis in preajma persoanelor vulnerabile.

De asemenea, este indicata spalarea periodica a jucariilor cu care vin in contact copiii. La adultii cu boli cronice, se recomanda curele de intarire naturala a imunitatii. Daca nu exista boli asociate, simptomele date de infectia cu virusul sincitial respirator trec intr-o saptamana, cel mult doua.

Program de profilaxie a prematurilor

De la jumatatea lunii octombrie, in tara noastra se va desfasura un program de profilaxie a prematurilor fata de infectia cu virusul sincitial respirator. „In program vor fi incluse maternitatile de gradul III de la nivelul intregii tari. Tuturor copiilor nascuti inainte de 32 de saptamani li se vor administra anticorpi specifici, cinci doze, la un interval de o luna intre ele”, afirma prof. dr. Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei Romane de Neonatologie. Desi circula mai ales in perioada rece, de la sfarsitul toamnei si pana la inceputul primaverii, virusul sincitial respirator poate fi transmis si in restul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *