Lacul Rosu, minunea din Carpatii Orientali

Dupa serpentinele interminabile pe drumul care strabate Harghita, vine si rasplata: cel mai mare lac natural montan din Romania te intampina cu luciul sau strapuns de cioturi. Ochiul de apa de langa Cheile Bicazului este locul in care ai vrea sa ramai o viata si de care, invariabil, „te dezlipesti” cu o strangere de inima.

Din localitatea harghiteana Gheorgheni nu faci mai mult de 26 de kilometri pana in statiunea Lacul Rosu. Serpentinele ametitoare va conduc pana la aproape 1.000 de metri altitudine, acolo unde va asteapta una dintre cele mai atragatoare zone ale Romaniei. Lacul Rosu s-a format in anul 1837, prin prabusirea unei parti a muntelui Ghilcos, fenomen rar intalnit in natura. Potrivit specialistilor, numele lacului provine de la Paraul Rosu, care traverseaza mai multe straturi de pamant rosu, bogat in oxizi si hidroxizi de fier. De-a lungul timpului, oamenii au gasit insa alte explicatii pentru formarea si denumirea lacului. Asa au aparut miturile.

Invaluit in mister

Daca va atrag misterele, localnicii va vor alimenta imaginatia cu fel de fel de legende despre aparitia lacului. Cea mai raspandita este aceea a unei tulburatoare povesti de dragoste dintre un flacau secuiesc si o fata deosebit de frumoasa, pe nume Eszter. Dupa ce a cerut-o in casatorie, flacaul a fost chemat in armata, iar Eszter a ramas cu inima franta. In timp ce isi astepta alesul, un bandit a zarit-o si s-a indragostit pe loc de ea. Tanara a fost rapita si dusa la o pestera ascunsa, in stancile Cohardul-Mic. Desi banditul ii oferea fetei comori nemaivazute, Eszter se ruga in fiecare zi muntilor cu gandul la iubitul sau. Natura i-a raspuns si s-au pornit furtuni puternice. Muntii au inceput sa se prabuseasca, iar frumoasa fata si banditul au fost prinsi sub stanci. Asa s-a nascut Lacul Rosu, in care, spun localnicii, se pot zari si astazi ochii gri-verzui ai lui Eszter.

O alta legenda spune ca pe pajistea dintre versantii muntilor a fost o stana. Pentru ca se apropia furtuna, ciobanii au incercat sa se refugieze, dar Muntele Ucigas s-a pravalit peste ei si i-a ingropat laolalta cu oile. De aceea, spun multi, apa lacului a capatat o culoare sangerie.

„Ucigasul”, pe cale de disparitie

Pe cat de infricosatoare a fost prabusirea unei parti a versantului nord-vestic al muntelui Ghilocos, pe atat de miraculos a fost rezultatul. Singurele urme ale impunatorului munte sunt trunchiurile brazilor, ramase intepenite in apa adanca de zece metri. Daca alegeti sa va plimbati cu barca pe lacul in forma de „L”, veti observa din loc in loc cioturile de copaci. O plimbare cu barca costa 15 lei pentru doua persoane, timp de 30 de minute. De-a lungul cursei va veti „intalni” cu ratele salbatice care pot fi admirate si din punctul de observare de la debarcader. Iarna, peisajul este feeric: apa e acoperita de un strat de gheata, gros de 60-70 de centimetri, iar albul zapezii domina imprejurimile.

Impartit in doua brate, cel din Valea Oii, lung de 900 de metri, si bratul din Valea Suhardului, de 438 de metri, lacul este in pericol de disparitie, din cauza colmatarii bazinului cu aluviuni. „Ucigasul”, cum i se mai spune lacului, este alimentat de patru paraie mari: Verescheul, Licosul, Suhardul si Valea Oii si inca 12 cursuri temporare de apa. Lacul face parte din Parcul Natural Cheile Bicazului-Hasmas. Frumusetea zonei atrage turisti in orice sezon. Si unde sunt turisti, sunt si multe tarabe cu suveniruri, mancaruri cu specific secuiesc, terase si pensiuni.

Trasee pentru plimbareti

Statiunea Lacul Rosu are trasee atragatoare pentru amatorii de drumetii. Circuitul Lacului Rosu este marcat cu o cruce rosie si poate fi parcurs intr-o ora si jumatate.

O alta atractie o reprezinta Cheile Bicazului, situate la numai cinci kilometri de statiunea Lacul Rosu. Atentie, nu mergeti neinsotiti daca nu aveti experienta necesara pentru un traseu complicat. Veti parcurge tot drumul in trei ore si jumatate dus-intors, vrajiti de stanci si de pesterile misterioase. Traseul marcat cu un triunghi albastru duce la Varful Suhandru Mic. Nu dureaza mai mult de doua-trei ore dus-intors, dar nu va aventurati la Suhandru Mare, care este marcat doar pana la Saua Suhandrului, cu acelasi triunghi albastru. Puteti ajunge si pe Varful Ucigasu, marcat cu o banda galbena si cu triunghi rosu. In plus, zilnic se organizeaza excursii cu autocarul la Borsec, Sovata, Bicaz si la Piatra Neamt.
Zona este indicata pentru persoanele cu diverse afectiuni medicale. De pilda, specialistii recomanda vizitarea statiunii Lacul Rosu pentru tratarea asteniilor.

O poveste de iubire

Daca va atrag misterele, localnicii va vor alimenta imaginatia cu fel de fel de legende despre aparitia laculului. Cea mai raspandita este cea a unei tulburatoare povesti de dragoste dintre un flacau secuiesc si o fata deosebit de frumoasa, pe nume Eszter.

Cheile Bicazului: calatorie pana la cer

De la Lacul Rosu, drumul continua pe malul paraului Bicaz si duce spre Cheile Bicazului. Stanci verticale, cu inaltimi apasatoare, parauri de munte, cascade mai mari si mai mici si pesteri misterioase alcatuiesc curiozitatile zonei.

Stanca monumentala Oltarko, cu o cruce impresionanta in varf si o inaltime de 1.156 de metri, va da ameteli numai cand o priviti. Ea a fost cucerita in anul 1935 de alpinistii ardeleni. Frumusetea atinge punctul culminant la Poarta Iadului, unde doua stanci par ca se intrepatrund. Cel mai complicat si mai lung traseu din Cheile Bicazului este Pasul Pangarati-Curmatura Pantecului. Salvamontistii atrag atentia ca nu este recomandat sa mergeti pe acest traseu daca nu sunteti echipati corespunzator si mai ales daca nu aveti o conditie fizica excelenta. Mai mult, este interzisa parcurgerea traseului pe timp de iarna. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Natural cu acelasi nume.

Cu o suprafata de 6.575 de hectare, parcul este situat in Carpatii Orientali, in doua judete, Harghita si Neamt. Pe langa Cheile Bicazului si Lacul Rosu, Parcul mai include Cheile Sugaului, Avenul Licas, Masivul Hasmasul Mare si Hasmasul Negru. Accesul se face prin Pasul Pangarati dinspre Gheorgheni, Harghita.

Liberi de orice griji

Daca veniti cu masina, urmati drumul transcarpatic DN 12C. Frumusetea peisajelor si tunelurile din stanca va vor elibera de orice griji. Pe drum puteti cumpara suveniruri lucrate de mesteri populari si gustari pentru drum lung.

Escalada si pescuit

Localizare. Statiunea Lacul Rosu este situata intre Muntii Ceahlau si Hasmasu Mare, in apropierea Cheilor Bicazului, la o distanta de aproximativ 26 de kilometri de orasul Gheorgheni din judetul Harghita, pe DN12C.

Acces. Cu masina, pe ruta Brasov – Miercurea Ciuc – Gheorgheni parcurgeti 178 de kilometri in aproximativ doua ore, iar pe ruta Bacau – Piatra Neamt – Bicaz drumul de 115 kilometri dureaza cam o ora si jumatate.

Agrement. Turistii se pot plimba cu barca, iar la debarcader exista si un punct de obervare a ratelor salbatice, iar amatorii de pescuit au o multime de locuri in care se pot relaxa. In plus, zona Cheile Bicazului e atractiva si pentru pasionatii de escalada, iar amatorii de drumetii pot explora pesterile din imprejurimi.

Cazare. La hotelul Lacul Rosu platiti 160 de lei pentru o camera dubla cu mic dejun inclus, iar pentru una single, cu acelasi mic dejun, tariful e 100 de lei. Patronii accepta animalele de companie in camere. Detalii pe site-ul pensiuniharghitene.ro.

Informatii. Mai multe informatii despre aceasta zona gasiti pe www.cheilebicazului-hasmas.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *