Retrocedarea terenurilor din Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi, cea mai veche din tara, a ajuns subiect de dezbatere in cadrul festivalului studentesc Unifest.

Liga Studentilor Geografi si Geologi (LSGG) i-a chemat pe studentii si elevii ieseni, dar si pe autoritatile locale sa discute, astazi, despre problema spatiilor verzi inlocuite de cartierele de vile.

„Prin aceasta dezbatere vrem sa sensibilizam opinia publica. Oamenii sunt prost informati in legatura cu aceasta problema a retrocedarilor si vrem sa tragem un semnal de alarma in aceasta privinta”, a declarat Andreea Stoican, unul dintre organizatorii dezbaterii „Gradina Botanica-spatiu verde sau cartier de vile”.

Avantaje si dezavantaje

La dezbaterea care va avea loc in amfiteatrul B8, din corpul B al Universitatii AL.I.Cuza, au fost invitati Gheorghe Nichita, primarul Iasiului, prefectul Nicusor Paduraru, Constantin Toma, membru al Academiei Romane Iasi, reprezentanti de la Agentia pentru Protectia Mediului si Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Al.I.Cuza”, care administreaza Gradina Botanica din Iasi.

„In deschiderea dezbaterii, Catalin Tanase (nr.-directorul Gradinii Botanice) va avea o prezentare generala despre spatiul verde din Gradina Botanica, apoi vor fi prezentate avantajele si dezavantajele retrocedarilor din Gradina Botanica”, a precizat Stoican. Evenimentul a fost promovat si in randul elevilor de la Colegiile „Emil Racovita”, „Mihail Kogalniceanu”, „Costache Negruzzi”, si de la liceele „Garabet Ibraileanu” si „Mihai Eminescu”.

PROPRIETAR

Dascalu, beneficiar

Din 1990 si pana acum au fost depuse 13 cereri de revendicare pentru terenuri din Gradina Botanica. Prima punere in posesie a avut loc anul trecut, pe numele a doua batrane din Bucuresti, dar terenul de 3,3 hectare, aferent pepinierei de trandafiri a Gradinii Botanice, a ajuns in proprietatea omului de afaceri Iulian Dascalu si a ministrului pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi. Un alt proces de revendicare, aflat aproape de finalizare, este pentru 1,2 hectare de la intrarea in gradina.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here