Vitamina D activeaza sistemul imunitar

Vitamina D din uleiul de peste, care a marcat copilaria multor generatii, previne rahitismul si are un rol foarte important in apararea organismului, sustin cercetatorii danezi.sistem imunitar

Daca in trecut soarele si uleiul de peste gras erau recomandate de medici copiilor ca masura impotriva rahitismului, acum s-a descoperit ca vitamina D este si un ingredient esential pentru mecanismul imunitar al organismului, arata un studiu danez, publicat recent de „Journal of International Medecine”.

Cercetarile care au ca subiect central aceasta enzima-hormon demonstreaza ca vitamina D previne atat rahitismul, fracturile osoase ale varstnicilor, previne mai multe tipuri de cancer, maladiile cardiovasculare, dar si diferite tipuri de infectii bacteriene si virale, precum si anumite tipuri de afectiuni autoimune.

Medicament revolutionar

Ultimele cercetari, mentioneaza publicatia franceza „Le Point”, releva rolul central al vitaminei D in activarea sistemului de aparare imunitara. Simplificat, mecanismul decurge in felul urmator: in momentul in care un corp strain (denumit antigen – Ag – si care poate fi o bacterie sau un virus) patrunde in organism e „inghitit” (fagocitat) de celulele macrofage din sange. Apoi, antigenul este „adus in fata” limfocitelor T specializate care se vor diviza. O parte dintre ele vor deveni limfocite T killer, capabile sa distruga „inamicul”, iar o parte vor deveni limfocite T de memorie, care vor pastra amintirea „intrusilor”.

Specialistii danezi au demonstrat ca vitamina D este indispensabila pentru a activa aceste mecanisme de aparare ale organismului.

Descoperirea ar putea avea, in practica, beneficii multiple, deoarece raspunsul imun este implicat in diverse boli infectioase, in bolile autoimune, in transplantul de organe, precum si in diferite alte afectiuni inflamatorii. Echipa daneza a stabilit lantul evenimentelor care duce la activarea faimoaselor celule T. Potrivit publicatiei „Journal of International Medecine”, aceste studii reprezinta punctul de plecare pentru punerea la punct a unor noi medicamente imunostimulatoare sau dimpotriva, pentru imunosupresoare – medicamente care sa impiedice, de exemplu, sistemul imunitar sa atace organele grefate. Studiul danez demonstreaza ca una dintre cele mai cunoscute vitamine ar putea fi unul dintre cele mai revolutionare medicamente.

Cu toate acestea, Francois Chast, reputat farmacolog si presedinte al Academiei Nationale de Farmacie din Franta, sustine ca este prematur ca medicii sa inceapa sa recomande pacientilor administrarea sistematica si fara un control riguros de vitamina D, pana cand nu apar dovezi certe ale beneficiului pe termen lung ale unui asemenea tratament, deoarece exista pericolul unei supradozari care poate avea efecte grave. In opinia specialistului, cea mai buna cale este aceea de a asimila vitamina D printr-o dieta diversificata, mai bogata in anotimpul rece in alimente care contin in mod natural cantitati mari din aceasta vitamina (ulei de ficat de morun, unele specii de peste gras – somon, macrou, sardine si ton) si, in mai mica masura, lapte, oua si cereale.

Aport recomandat

Doza zilnica recomandata (DZR) pentru adulti este de 5 micrograme pe zi (echivalentul a 200 de Unitati Internationale – U.I.). In cazul varstnicilor este recomandata o doza dubla, adica 10 micrograme pe zi (400 U.I.). In organism, vitamina D este de origine endogena (produsa de organism, sub actiunea razelor ultraviolete de tip UV-B, din colesterol) si de origine exogena (aport alimentar).

Cele mai mari cantitati de vitamina D se gasesc in uleiul de ton (5.000 de micrograme la 100 de grame), uleiul de ficat de somon (1.000 de micrograme), sardele (40 de micrograme) si unt (2,5 micrograme).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *