Vrei sa faci agricultura ecologica? Afla informatii utile aici
Vrei sa faci agricultura ecologica? Afla informatii utile aici

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) sustin ca agricultura ecologica este mereu in atentia institutiei si tot mai multe masuri sunt intreprinse pentru a sustine acest sector, ceea ce demonstreaza si evolutia din ultimii ani.

Referitor la faptul ca producatorii agricoli ecologici spun ca nu au un centru de comercializare a acestor produse, iar cel care este oferit de MAIA ar fi amplasat intr-un loc dezavantajos, Iurie Senic spune ca totul depinde de felul in care acestia vor valorifica ceea ce li s-a oferit. „Din noiembrie 2012, producatorii ecologici au ocazia sa comercializeze in fiecare weekend in parcarea de langa MAIA. Li se ofera posibilitatea de a beneficia gratuit de un loc in piata, dar si de curent electric sau apa potabila. Totusi, cumparatorul vine acolo unde stie ca va gasi ceea ce cauta. Au aparut acum capsunele, dar era doar un vanzator in piata. Producatorii, daca ar veni de fiecare data aici si in numar mare, atunci sunt sigur ca in timp ar avea multe de castigat, iar cumparatorii ar sti sigur ca aici gasesc produse eco. Oriunde in alta parte producatorii ar trebui sa plateasca pentru tot, iar aici e gratuit, insa nimanui nu-i poti impune ceva cu forta”, a precizat responsabilul din cadrul ministerului.

In R. Moldova exista sase organisme de inspectie si certificare a produselor ecologice. Pentru cei care cresc culturi de camp conversiunea dureaza doi ani, pentru cei care cresc vita-de-vie sau diferite pomusoare eco – trei ani, iar pentru cei care obtin fructe bio – cinci ani. In perioada de conversiune, care reprezinta calea spre obtinerea certificarii ecologice, agricultorul este inspectat pe neasteptate, sunt efectuate diferite analize ale solului sau apei si este verificat daca respecta anumite reguli. Producatorii ecologici care cultiva pe teren protejat primesc subventii majorate cu 10%, compensatiile fiind calculate in valoare de 75% din cheltuielile grupurilor de producatori si 60% din cele ale producatorilor. Pentru cei care infiinteaza vii cu material saditor biologic subventiile sunt in acest an de 2,5 mii lei/ha, producerea de struguri ecologici – 5 mii de lei/ha, plantatii pomicole cu material saditor ecologic – 5 mii de lei/ha, iar culturi aromatice ecologice – 5 mii lei/ha.
Datele MAIA arata ca produsele agricole ecologice din R. Moldova ocupa in prezent 61 de mii de hectare, iar numarul agricultorilor eco certificati este de 90 de persoane dintre care 75% exporta. Cresterea anuala a suprafetelor este de circa 20%, iar ponderea acestora a crescut de la 0,2% la 2,65% in totalul terenurilor agricole. Agricultura ecologica este reglementata in R. Moldova incepand cu 2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here