Cate specii de dinozauri mai traiesc azi pe Pamant? Raspunsul uimitor al unui cercetator

Cate specii de dinozauri mai traiesc azi pe Pamant? Raspunsul uimitor al unui cercetator
Cate specii de dinozauri mai traiesc azi pe Pamant? Raspunsul uimitor al unui cercetator

La intrebarea ”Cate specii de dinozaurii traiesc azi pe planeta?”, paleontologul Robert Benson de la Universitatea Oxford raspunde: ”Aproximativ 10.000… sub forma de pasari.” Luand ca baza ideea ca pasarile sunt urmasele dinozaurilor, idee acceptata azi de majoritatea specialistilor in domeniu.

Un nou studiu ofera informatii surprinzatoare despre evolutia acestui grup de animale. Cheia supravietuirii lor fiind reducerea dimensiunilor corpului.

Ideea ca pasarile descind din dinozauri, si ca ar fi asa de asemanatoare cu dinozaurii cu pene care le-au precedat incat si ele sunt, practic, tot niste dinozauri, dateaza deja de mai multe decenii si a devenit tot mai larg acceptata de comunitatea paleontologilor.

Studiul publicat in Plos Biology clarifica drumul evolutiv al dinozaurilor si al descendentilor lor actuali, pasarile, elementul de noutate fiind corelatia dintre sansele de supravietuire dupa extinctia in masa de acum 65 de milioane de ani si marimea corpului.

Ceea ce a permis urmasilor dinozaurilor sa supravietuiasca a fost reducerea dimensiunilor corpului, cred autorii studiului.

Cercetatorii au estimat greutatea corpului la 426 de specii de dinozauri (pe baza grosimii oaselor membrelor) si au constatat ca evolutia, initial rapida, a taliei dinozaurilor s-a incetinit continuu, dupa aparitia lor, cu exceptia grupului care a dat nastere pasarilor.

Dinozaurii de talie mare, care aveau nevoie de resurse uriase de hrana, au avut de suferit cel mai mult in urma impactului devastator de acum 65 de milioane de ani, in vreme ce formele de talie mai mica si care aveau nevoie de cantitati mici de hrana s-au descurcat mai usor.

In linia evolutiva care a adus la aparitia pasarilor, evolutia nu si-a incetinit ritmul; aceste forme de viata au continuat sa gaseasca si sa exploateze noi nise ecologice. Acest fenomen ar putea explica extraordinara diversitate ecologica a pasarilor, de la pasarile mari, nezburatoare, pana la micile specii migratoare care zboara mii de milometri in fiecare an.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente