Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva produce anual peste 80 de milioane de puieti forestieri in pepinierele proprii, costurile totale pentru regenerarea padurilor si producerea de puieti fiind de circa 110 milioane de lei, potrivit lui Mihai Daia, seful serviciului de impaduriri din cadrul RNP.
”Romsilva este, la ora actuala, cel mai mare producator de puieti forestieri din tara. In fiecare an producem in jur de 80 de milioane de puieti, care sunt folositi pentru impadurirea si regenerarea fondului forestier national, circa 35 de milioane in campania de primavara si 40 de milioane in cea de toamna. Restul ii pastram in stoc pentru anul urmator, dar oferim si sponsorizari institutiilor publice care vor sa faca astfel de lucrari. Anual, costurile totale pentru regenerarea padurilor si producerea de puieti se ridica la 110 milioane de lei”, a precizat Daia, citat de Agerpres. Acesta a mentionat ca profitul nu iese din aceasta activitate, ci din vanzarea puietilor ornamentali.
‘Producem circa 60 de specii de puieti forestieri, foioase si rasinoase, dar si puieti ornamentali pe care ii punem pe piata pentru cei interesati. Noi incercam sa venim pe piata cu o gama cat mai larga de puieti ornamentali si la preturi atractive’, a mai spus seful serviciului de impaduriri din cadrul RNP.
In general toate directiile silvice isi produc puietii necesari pentru lucrarile de regenarare in functie de specificul zonei, campie, deal sau munte, fara a apela la importuri.
Romsilva este prezenta la traditionalul targ de agricultura, industrie alimentara si zootehnie Banat Agralim, care debuteaza vineri la Timisoara, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ‘Regele Mihai I al Romaniei’ cu un stand in care isi prezinta aceasta activitate, potrivit aceleiasi surse.
Potrivit directorului general al Romsilva, Adrian Craciunescu, puietii forestieri pot fi oferiti si administratiilor locale pentru a crea culturi forestiere necesare protejarii localitatilor mai ales ca in zona de vest vegetatia forestiera reprezinta sub 3%, ‘poate ca este cea mai mare suprafata de campie fara paduri’.