Ziua Biodiversitatii, sarbatorita miercuri la nivel international

Ziua Biodiversitatii, sarbatorita miercuri la nivel international
Ziua Biodiversitatii, sarbatorita miercuri la nivel international

Anual, la nivel international, diversitatea biologica este sarbatorita in data de 22 mai, tema aleasa pentru 2013 fiind ‘Apa si Biodiversitatea’.

Natiunile Unite au proclamat, in anul 2000, data de 22 mai drept Ziua Internationala a Biodiversitatii, desi, initial, evenimentul s-a celebrat pe 29 decembrie.

Tema aleasa pentru 2013 este ‘Apa si Biodiversitatea’ si ofera Partilor la Conventia pentru Diversitate Biologica (CBD), dar si tuturor celor interesati de ecosistemele marine, posibilitatea de a creste gradul de constientizare a problemei si implicare in actiuni concrete.

Semnata de catre 150 de sefi de Guvern la Summitul de la Rio asupra Pamantului din 1992, Conventia Asupra Diversitatii Biologice este dedicata promovarii dezvoltarii durabile. Conceputa ca o metoda practica pentru transpunerea in realitate a principiilor Agendei 21, conventia recunoaste ca diversitatea biologica reprezinta ceva mai mult decat plante, animale, microorganisme si ecosistemele acestora.

In ceea ce priveste Romania, valoarea internationala a Deltei Dunarii a fost recunoscuta si inclusa in reteaua mondiala a rezervatiilor biosferei in anul 1990, in cadrul programului ‘Omul si Biosfera’ (MAB) lansat de UNESCO in 1970. De asemenea, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta ca zona umeda de importanta internationala, in special ca habitat al speciilor de apa, conform Conventiei de la Ramsar, la care Romania a aderat in 1991.

Totodata, Delta Dunarii a fost inclusa in Lista Patrimoniului Mondial, Cultural si Natural in 1991, iar din 2000 a primit Diploma Europeana acordata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei care a fost reinnoita in 2005 si apoi in 2010.

In anul 2010, Romania a primit Globul albastru pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, decernata pentru cele mai bune practici de management a zonelor umede in cadrul celei de-a X-a reuniuni a Conferintei Partilor la Conventia privind Diversitatea Biologica (CBD) din Japonia.

Delta Dunarii este zona cea mai bogata in biodiversitate din Romania, dar si din Europa. Bogatia de specii este data de diversitatea celor 30 de tipuri de ecosisteme existente care adapostesc circa 7.500 de specii de plante si animale, multe dintre aceste specii fiind protejate prin Conventii Internationale. Pe plan european, Delta Dunarii a ramas cea mai bine conservata sub aspectul diversitatii speciilor si habitatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *