„Ziua” in care Pamantul aproape a murit

"Ziua" in care Pamantul aproape a murit

Autor : Valeruta Oancea

“ZIUA” in care Pamantul aproape a murit
Peste tot se vorbeste, in ultima vreme, despre incalzire globala, cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera, schimbari climatice, ridicarea nivelului marii, topirea permafrostului siberian, desincronizarea anotimpurilor etc.
Dar oare stim cu adevarat care pot fi consecintele cresterii cu “cateva grade Celsius” a temperaturii medii globale asupra formelor de viata de pe Pamant?
Raspunsul se afla in trecut!
Survenita la sfarsitul Permianului si inceputul Triasicului, cea mai mare extinctie din istoria Pamantului a dus la disparitia a aproximativ 95% din formele de viata de pe Pamant.
Aceasta extictie a nedumerit multa vreme oamenii de stiinta, dar cele mai noi informatii ale cercetatorilor de la Centrul National de Cercetari Atmosferice (NCAR), sprijina ipoteza conform careia activitatea vulcanica intensa de-a lungul a sute de mii de ani a eliberat in atmosfera cantitati imense de CO2 si sulf.
Concentratiile mari ale acestor gaze cu efect de sera a dus la cresterea initiala a temperaturii medii globale cu aprox.4-50C.
Aceastra crestere de temperatura a avut un impact profund asupra oceanelor, incalzindu-le Apa a devenit astfel mai saraca in oxigen, nemaifiind propice vietii, incepand asadar “marine extinction”.
Cresterea temperaturii apei a dus la eliberarea, de pe fundul marilor si oceanelor, a unor cantitati mari de CH4 (gaz cu efect de sera mult mai mare decat CO2).
Odata cu eliberarea metanului in atmosfera, temperatura medie globala a crescut cu inca aprox. 5 0C. La o crestere cu 100C a temperaturii medii globale, viata pe Pamant este imposibila, ducand la disparitia a 95% a formelor de viata.
Una dintre formele de viata care a supravietuit acestei extinctii este Lystrosaurus. Acest vertebrat este considerat a fi stramosul tuturor mamiferelor de pe Pamant si intr-un final si al nostru.
Daca cel mai mare efect de sera din istoria Pamantului a fost cauzat de mecanisme naturale, in prezent, in efectul de sera cu care ne confruntam, omul detine cea mai mare vina!
Unii specialisti in mediu sustin ca o noua extinctie a inceput,iar alti cercetatori mai optimisti considera ca suntem in pragul unei extinctii.
Ultimele cercetari arata ca chiar daca am reusi sa limitam emisiile de CO2 la nivelul la care sunt acum, Pamantul tot s-ar incalzi cu 0,50C. Acest lucru ar duce la topirea a 20% din gheata plutitoare, la accelerarea rotirii si duratei uraganelor cu 50%, la topirea permafrostului siberian.
Suntem in epoca environmentala, fie ca ne place sau nu.
Oare generatia noastra capabila sa descopere fizica cuantica, sa exploreze spatiul extraterestru si sa cerceteze propriul ADN, va putea crea o lume durabila in timp ?
O iluzie fundamentala in lume este aceea ca oamenii sunt separati de natura, pe cand realitatea este ca noi facem parte din natura, iar odata cu distrugerea naturii, ne distrugem si pe noi.
Deci cum va arata viitorul ?

Bibliografie : BBC (2002), The “day” the Earth neary died (Documentar)
Roberts N. (2002), Schimbarile majore ale mediului, All Educational
Idso S.D.(1989), Carbon Dioxide and Global Change: Earth in Transition, IBR Press
Hauer E., Cozar O., Balas G., Nichita C. (2007), Izotopii carbonului si incalzirea globala, Napoca Star

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *