Urbanizarea nu este un fenomen nou si nici un produs al perioadei recente. Ea a aparut pe o anumita treapta din evolutia societatii si din acel moment nu a mai fost cale de intoarcere din expansiunea sa. Daca acum douazeci si ceva de ani existau doar doua metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York si Tokyo), astazi sunt peste 20 de astfel de aglomerari umane. Actualmente, omenirea asista neputincioasa la extinderea zonelor urbane, in detrimentul spatiilor verzi, al oazelor de liniste si de aer curat.
Prin marcarea in Calendarul Ecologic a datei de 8 noiembrie a fiecarui an, ca moment in care se celebreaza Ziua Internationala a Zonelor Urbane, s-au adus in prim-plan problema urbanizarii si efectele ei asupra evolutiei durabile a societatii. Ziua Internationala a Zonelor Urbane se desfasoara incepand din 1949, in peste 30 de tari, la initiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, in scopul de a veni in sprijinul publicului interesat de solutii pentru planificarea oraselor, dar fara afectarea mediului inconjurator.
Urbanizarea a schimbat fata lumii si a adus modificari in viata si mentalitatea oamenilor. De la o existenta in mijlocul naturii, cu procurarea celor necesare traiului tot din natura, s-a ajuns la stadiul in care cautam si gasim din ce in ce mai greu locuri verzi si nealterate.
„Conflictul” dintre urbanizare si ecologie se poate rezolva prin schimbarea mentalitatilor, in sensul de a nu se mai separa ideea de respect fata de mediu pe de o parte si dezvoltarea durabila a societatii pe de alta parte.
Pe langa binefacerile pe care le are populatia de pe urma urbanizarii, de cele mai multe ori vedem doar ponoasele acesteia: aglomerare umana, trafic intens si epuizant, poluare fonica, poluare atmosferica si, de aici stres, oboseala, anxietate etc. Nici in perspectiva situatia nu pare prea optimista, deoarece problema urbanizarii excesive are numeroase puncte tangentiale si cu altele, de tipul expansiunii demografice sau al epuizarii resurselor.
Dar sa fim optimisti si sa speram ca omul va gasi cheia pentru reconcilierea cu mediul, incepand printr-o urbanizare facuta mai precaut, pe temeiuri mai apropiate taramului environmental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here