Romania nu izbuteste sa-si faca planul la adunat televizoare

0
420

Autoritatile au reusit sa stringa doar 30 de grame de deseu electric pe cap de locuitor. UE ne-a impus o norma pentru anul acesta, de 3 kilograme pentru fiecare locuitor.

Cantitatea de deseuri electrice si electronice colectate in intreaga tara este de aproximativ 576 de tone. „Este imposibil sa atingem cantitatea de 3 kg pe cap locuitor pina la sfirsitul acestui an. Nu mai vorbim de anul viitor, cind ar trebui sa colectam patru kilograme. Nu cred ca riscam o procedura de infringement, pentru ca nu s-a declansat o astfel de procedura impotriva vreunei tari care nu a indeplinit tinta”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Potrivit unui clasament al celor mai mari cantitati de deseuri adunate in fiecare judet, realizat de Ministerul Mediului, Capitala conduce cu 71,6 tone, fiind urmata de Maramures, cu 42 de tone, Brasov, Bihor si Harghita, cu cite 35 de tone. Pe ultimele locuri in acelasi clasament se situeaza Calarasi, cu doar 75 kg, Vaslui, cu 1,6 tone si Ialomita, cu 1,8 tone.

Romania se afla printre tarile codase in ceea ce priveste colectarea acestor tipuri de deseuri. Astfel ca Polonia a colectat, anul acesta, 100 de grame pe cap de locuitor, iar Ungaria, 1 kg pe cap de locuitor. Conform Hotaririi de Guvern nr. 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice va trebui sa fie de 4 kg/cap de locuitor pina la sfirsitul anului 2008.

De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pina la sfirsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de 2 kg/cap de locuitor, iar la sfirsitul acestui an va trebui sa fie de 3 kg/cap de locuitor.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.