„Bio” sau „organic”?

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Comisia Europeana a schimbat, pentru a treia oara, data introducerii siglei comunitare obligatorii pentru produsele alimentare ecologice. Noul termen propus este 1 iulie 2010.

Prin noul Regulament CE 8344/2007 privind pro-ductia ecologica care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2009, Comisia Europeana a decis sa creeze o noua sigla „bio” care sa se aplice, obligatoriu, pe toate produsele agricole si alimentare obtinute in UE. Aceasta initiativa ar trebui sa permita consumatorilor o identificare facila a produselor bio, indiferent din ce colt al Uniunii provin. Actuala sigla europeana, care este optionala, nu prea este folosita, iar consumatorii se orienteaza doar dupa siglele certificatorilor si cele nationale pe care le cunosc.

Din pacate, crearea noului logo a devenit motiv de scandal. Desenul, aprobat de principiu in ianuarie 2008, a fost „sters” la putin timp dupa, deoarece un lant de magazine a reclamat ca seamana cu marca sa. Si cum redesenarea siglei necesita timp, Comisia a aminat aplicarea acesteia pentru 1 ianua-rie 2010. A urmat un val de proteste din partea producatorilor agricoli, obligati sa-si schimbe etichetele atit in ianuarie 2009, cind intra in vigoare noul Regulament, cit si la data introducerii noului logo.

NOU
. Mai rau e ca zilele acestea CE a prelungit iar termenul pentru 1 iulie 2010, din cauza ca spiritele s-au incins iar, impiedicind creionarea unei noi sigle. Britanicii se opun ideii ca pe logo-ul european sa apara „bio” (designul primei „tentative” era construit in jurul acestui termen), deoarece termenul recunoscut in Marea Britanie pentru alimentele fara chimicale este „orga-nic”. Pe acelasi principiu, francezii vor insista pentru „bio”, polonezii pentru „eco”… Comisia vrea sa organizeze un concurs public de proiecte pentru a gasi un logo recunoscut de consumatorii din toate tarile membre.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *