Programul pentru inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu instalatii ce functioneaza cu energii regenerabile se mai prelungeste pana la 9 octombrie. Judetul Constanta a depus, deocamdata, cele mai multe proiecte in cea de-a doua sesiune de finantare
Programul pentru inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu instalatii ce utilizeaza energia alternativa se prelungeste din nou. Cea de-a doua etapa se va finaliza la 9 octombrie, desi data-limita fusese stabilita pentru 30 septembrie.
In cadrul celei de-a doua sesiuni de finantare a programului si ultima din acest an, beneficiarii au depus, pana acum, 46 de aplicatii. „Judetul Constanta a depus opt dosare, clasandu-se in top din acest punct de vedere”, a spus Adriana Stroe, reprezentant la Compartimentul de Relatii cu Mass-Media din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Este urmat de judetul Dambovita, cu sase proiecte, si de Cluj, cu patru proiecte. Judetul Vrancea, care in prima etapa a programului a depus cele mai multe proiecte (17 dosare) a mai aplicat in cea de-a doua etapa doar un proiect. Prin urmare, beneficiarii, cu precadere institutiile publice, scolile, spitalele, caminele de batrani si asociatiile de proprietari, mai au la dispozitie mai bine de o saptamana pentru a depune dosare.
Valoarea programului, 75 de milioane de euro
In prima sesiune de finantare, ce s-a derulat intre 15 iulie si 14 august, au fost depuse 151 de proiecte, ce se afla acum in analiza comisiei de evaluare. Judetul cel mai harnic a fost Vrancea, urmat fiind de Iasi, Constanta, Bacau si Galati. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca prima etapa a programului „Casa Verde” a avut rezultate peste asteptari, in conditiile in care s-au primit aplicatii ce solicita o investitie de 100 de milioane de euro. Valoarea totala a programului este insa de 75 de milioane de euro.
„Casa Verde” prin care statul subventioneaza montarea de sisteme ce utilizeaza energia alternativa a fost amanat succesiv timp de aproape un an. Prin urmare, vanzarile de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile s-au redus drastic.
Persoanele fizice, scoase din proiect
In plus, s-a hotarat ca subventia sa scada de la 90% la 80% si ca persoanele fizice sa fie scoase de pe lista beneficiarilor deoarece, potrivit ministrului Mediului, multi dintre solicitanti ar fi cheltuit banii pentru casele de vacanta.
In forma actuala, programul vizeaza doar institutiile publice si asociatiile de locatari, iar banii vor fi administrati doar de primarii. Astfel, persoanele care vor sa-si monteze panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene trebuie sa se adreseze mai intai asociatiei de locatari, care apoi poate sa faca demersuri la autoritatile publice locale pentru includerea in programul „Casa Verde”.
Bugetul total pentru cele doua etape ale programului de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu instalatii ce utilizeaza elergia solara, geotermala sau eoliana este de 310 milioane de lei. Astfel, 150 de milioane de lei revin celei dintai etape, iar restul, de 160 de milioane de lei, celei de-a doua etape si ultima din acest an, ce se va finaliza la 9 octombrie. Finantarea se face din Fondul de Mediu.
Finantarile au anumite limite
Subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80% din valoarea totala, in care sunt incluse atat racordarea la sistemul termic, cat si TVA. Finantarea nu trebuie sa depaseasca insa anumite limite. Aceasta porneste de la patru milioane de lei pentru administratiile locale ce deservesc orase sau municipii cu peste 100.000 de locuitori si ajunge pana la 500.000 de lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori.
„Casa Verde” din Suedia
„Casa Verde” are un corespondent in Suedia. Proiectul a fost denumit „Aneberg” si a fost realizat prin cofinantare europeana. Banii primiti de la UE, un milion de euro, au fost intrebuintati la construirea unui depozit de tuburi subterane ce stocheaza energia solara din timpul verii. Energia obtinuta astfel este folosita pentru incalzire si apa calda pe timpul iernii.
In apropierea depozitului au fost ridicate 50 de case ce au pe acoperisuri circa 2.400 de metri patrati de panouri solare. Proiectul „Aneberg”, ce a fost finalizat in 2002, si a costat, in total, circa 12 milioane de euro, s-a bucurat rapid de succes, locuintele gasindu-si in scurt timp proprietari.
„Aneberg” a incurajat, de asemenea, dezvoltarea unui alt spatiu de „locuinte verzi”, in partea de sud a orasului Stockholm, capitala Suediei. Acesta cuprinde 11.000 de apartamente, birouri, gradinite, scoli si o zona comerciala, in care energia folosita pentru incalzire si apa calda provine doar din surse regenerabile, de la panouri solare si de la celule fotovoltaice.
In plus, deseurile organice si menajere sunt transformate in energie termica si chiar in biogaz folosit pentru aragaz si pentru cuptor.
Numarul proiectelor, in a doua etapa
Programul „Casa Verde” se desfasoara in doua etape. Prima s-a incheiat la 14 august. In prima sesiune de finantare a programului „Casa Verde” au fost depuse 151 de proiecte. Judetul Vrancea a depus atunci cele mai multe dosare, judetele Iasi si Constanta urmand in top.
Proiectele se afla acum in analiza comisiei de evaluare. In cea de-a doua etapa a programului „Casa Verde”, ce se prelungeste pana la 9 octombrie, au fost depuse 46 de proiecte. Judetul Constanta a depus cele mai multe aplicatii, urmat fiind de judetul Dambovita si de judetul Cluj.
Arad 1
Bacau 2
Bistrita Nasaud 1
Brasov 2
Calarasi 1
Cluj 4
Constanta 8
Dambovata 6
Dolj 1
Galati 2
Giurgiu 3
Gorj 2
Harghita 3
Prahova 2
Suceava 3
Teleorman 2
Valcea 2
Vrancea 1
Total 46
Sursa: Adevarul