Norme europene pentru volumul mp3 player-elor

Utilizatorii de mp3 player-e si telefoane mobile vor beneficia de noi setari din fabrica care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum si de mesaje clare de avertizare in legatura cu efectele negative ale utilizarii excesive la niveluri de sunet ridicate.volumul mp3 player-elor

Nivelurile sigure de expunere trebuie sa fie limitate prin setarile “din fabrica” ale produselor. Decizia UE nu indica solutii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei. In schimb, se cere ca producatorii sa faca astfel incat setarile din fabrica pentru utilizarea in conditii normale sa respecte cerintele de siguranta.

Decizia indica in mod clar ca utilizarea in conditii de siguranta depinde de timpul de expunere si de nivelul volumului. Pentru 80 dB, expunerea ar trebui sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana. Pentru 89 dB, expunerea ar trebui sa nu depaseasca 5 ore pe saptamana.

De asemenea, trebuie introduse avertismente adecvate pentru consumatori in legatura cu riscurile existente si cu modalitatile de a le evita, inclusiv in legatura cu situatiile in care inlocuirea castilor originale cu alt tip de casti determina expunerea la niveluri sonore mai ridicate, care constituie un risc mai mare. Decizia nu indica modul de indeplinire a acestei cerinte. Solutiile industriei de profil ar putea include, de exemplu, utilizarea etichetelor sau afisarea unor informatii pe ecran.

Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) in cadrul unui proces care poate dura pana la 24 de luni si la care participa oameni de stiinta, organizatii ale industriei de profil si organizatii de consumatori, precum si alte parti interesate. Standardele UE nu sunt obligatorii; insa, daca noul standard este aprobat de CE si publicat in Jurnalul Oficial al UE, el devine, de facto, norma aplicata de industria de profil. Se considera ca produsele care respecta aceste standarde sunt sigure – in cazul nerespectarii, produsele trebuie supuse unor testari independente costisitoare pentru fabricanti. Noile standarde de siguranta se vor aplica numai produselor viitoare.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente