„Mirifica Delta a Dunarii trebuie urgent salvata”

„Mirifica Delta a Dunarii trebuie urgent salvata”

– Interviu cu profesorul VICHENTIE NICOLAICIUC –

Domnule profesor, v-ati intors, a treia oara, din Delta Dunarii, unde ati predat in comuna C.A. Rosetti limba romana si limbile materne – rusa si ucraineana – elevilor din etniile respective. Fiind radautean, adica bucovinean, ce v-a determinat sa va autoexilati, in interes didactic acolo, la varsta pensionarii?

– Am fost in legislatura 1996-2000 deputat din partea ucrainenilor in Parlamentul Romaniei si aveam obligatia morala sa cunosc realitatea in care traieste comunitatea ucraineana nu numai din judetele Suceava, Maramures, Timis si Caras-Severin, ci si din judetul Tulcea, adica din Delta Dunarii. Asa ca i-am vizitat si pe ucrainenii din localitatile Letea, Murighiol, Chilia Veche si Dunavatul de Sus, din acest judet, confruntandu-ma acolo cu multe probleme sociale, dar mai ales de invatamant. A urmat interpelarea ministrilor invatamantului si sanatatii, apoi, in anul 2001 am iesit la pensie. La chemarea expresa a invatatorului si scriitorului Paul Sarbu, din Letea, pentru a veni ca profesor si a pune „umarul” direct la ridicarea nivelului de pregatire a elevilor romani, rusi lipoveni si ucraineni din izolata si uitata Delta a Dunarii de conducatorii de azi, dar nu si de Dumnezeu, m-am dus acolo si am muncit ca profesor de romana in anul scolar 2001-2002, apoi in 2008-2009 si in acest an scolar, 2011-2012. In acest an scolar am predat, pe langa limba romana, si rusa si ucraineana, ca limbi materne. Nu a fost usor nici in primul meu autosurghiun si nici in celelalte doua. Rezultatele s-au vazut imediat: elevii au intrat la diferite licee din Tulcea si Sulina, apoi la diferite facultati, incat, astazi, unii au iesit chiar profesori, precum doamna Cristina Comarzan, fosta Barladeanu, devenind profesoara la scoala noastra. Impreuna cu intregul colectiv didactic a fost editata revista scolii „Lotus”, ajungand astazi la 8 numere si obtinand premii I si II la concursul revistelor scolare din judet. Au fost organizate de subsemnatul mari manifestari literar-artistice, in fiecare an scolar, dedicate lui Mihai Eminescu (elevi romani si de celelalte etnii), Aleksandr Puskin si Serghei Esenin (cu elevii rusi lipoveni) si Taras Sevcenko (cu elevii ucraineni) etc. In noiembrie 2008, s-au aniversat 130 de ani de la revenirea Dobrogei la Romania, sub forma unor comunicari stiintifice si activitati literar-artistice. Scoala a fost reabilitata in 2008, astfel ca, astazi, elevii au conditii deosebite de invatatura.

Aici s-a asezat, venind din Maramures, profesorul si maestru al penelului Octavian Postolache, care a pictat doua tablouri, de tip fresca, pe coridoarele scolii: o scena „Veghea unui pescar” si „Matematica este… dragostea mea”, tablouri reusite, care completeaza mediul adecvat educarii elevilor. De asemenea, in scoala functioneaza cenaclul literar al cadrelor didactice, indrumat de scriitorul Paul Sarbu, la care participa si elevii. Creatii literare ale membrilor acestuia au aparut in revista scolii si in alte publicatii literare. Maestrul Octavian Postolache organizeaza periodic expozitii de arta plastica, la scoala, la Caminul Cultural si la Muzeul Farului Vechi din Sulina.

Trebuie adaugat ca pe 23 aprilie 2009, la invitatia scolii, ne-a vizitat regretatul explorator roman Teodor Gheorghe Negoita care ne-a fascinat cu prezentarea verbala si pe film a marilor sale cercetari stiintifice la Polul Nord si la Polul Sud. In Antarctica, el a infiintat Statia de Cercetare „Law Racovita”, fiind prima statie de cercetare romaneasca. Intalnirea cu el a fost deosebit de interesanta si, astfel, ne putem mandri ca romanii au avut un asemenea om devotat cercetarilor polare.

– Care ar fi viitorul Deltei Dunarii, dupa parerea dumneavoastra?

– Delta Dunarii, asa de frumos descrisa, prin mijlocirea artei cuvantului, de Mihail Sadoveanu, Panait Istrati, Panait Cerna, Fanus Neagu, Traian Cosovei etc. si chiar de scriitorul local, Paul Sarbu, din pacate nu mai e tinutul mirific al naturii de altadata. Cu vreo 30 de ani in urma, pestele era principalul aliment al saracului din Delta. Exploatand cu mijloace salbatice pestele, chiar si in perioade prohibite, incalcand toate masurile de protectie a mediului, flora si fauna Deltei au scazut drastic. La toate aceste necazuri, de ani buni, s-a adaugat faptul ca primaverile si verile au devenit secetoase, iar renumita Padure Letea se desertifica. Scade productia vegetala, animaliera si piscicola. Sursele de a obtine venituri se epuizeaza. Multi localnici abia supravietuiesc.

In concluzie, se poate spune ca in ultimul timp satele comunei C.A. Rosetti (Letea, Periprava, Sfistofca si Cardon) se depopuleaza. Cei care au ramas acolo se lupta cu conditiile potrivnice lor. Acestia sunt ca niste eroi care supravietuiesc cu greu si duc o viata de subzistenta. Tineretul pleaca, raman batranii, numarul copiilor scade puternic. Pot fi vazute multe gospodarii parasite. Vazand atatea daramaturi, livezi pustii, garduri rupte prin care trec animale slobode, case in care suiera vantul etc., ti se creeaza imagini sinistre, ca dupa razboi. Aceasta depopulare creste mereu si… trebuie oprita! Dar trebuie mai intai create conditii propice de trai. Si aceasta urgent, de catre cei de la Bucuresti, si nu numai. Interventia brutala si necontrolata a omului in echilibrul Deltei Dunarii a stricat totul. E timpul ca, in al 12-lea ceas, sa fie salvata Delta Dunarii, nu cu vorbe, ci cu fapte concrete. E timpul ca mirifica Delta a Dunarii sa fie urgent salvata! Si cu acest prilej lansam un S.O.S pentru salvarea Deltei Dunarii!

– Va multumim, domnule profesor, si credem ca si prin publicarea acestui micro-interviu cei in drept se vor autosesiza.

A consemnat,

KOLEA KURELIUK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *