Parcul fotovoltaic pe care primaria l-a aprobat in locul cartierului de locuinte de pe Dealul Sfantu Gheorghe, prin reconversie, este o sursa de procese pentru administratia clujeana.
Forul local si-a mai adaugat o actiune in instanta in cazul proiectului licitat in 2005 de administratia locala si reconvertit in 2011 dintr-o dezvoltare imobiliara in producere de energie verde. Consilierii locali din USL au cerut explicatii cu privire la procesele generate de afacerea cu energie verde pentru a nu avea surprize viitoare si nici sa ajunga „sa dea cu subsemnatul” ca au votat un proiect ilegal. Executivul primariei i-a linistit: majoritatea proceselor sunt intre actionarii societatii asociate cu forul local pentru ridicarea Cartierului Tineretului.
Pe langa procesele si litigiile dintre actionarii societatii Polus Real Estate, asociata cu primaria pentru construirea cartierului de locuinte Tineretului, pe un teren de 203 hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe, toate hotararile Consiliului Local (CL) prin care s-a reconvertit proiectul au fost puse pe masa instantei pentru a fi anulate. La sedinta de vineri consilierii au decis sa nu dea curs solicitarii actionarului majoritar al Polus Real Estate de a se revoca hotararea prin care a fost aprobata documentatia urbanistica pentru parcul fotovoltaic (Hotararea forului local nr. 235 din 24 mai 2012), urmand sa-si apere punctul de vedere tot in fata instantei pentru ca si respectiva hotarare va fi atacata in contencios administrativ pentru anulare.
Consilierii USL au cerut la sedinta de vineri explicatii executivului cu privire la procesele prin care se pune la indoiala legalitatea hotararilor adoptate de Consiliul Local. Unul din liderii grupului, Steluta Cataniciu, a recomandat ca situatia sa fie luata in serios si consilierii sa fie informati in permanenta cu privire la aceste actiuni si la riscuri, pentru a evita ca alesii sa ajunga in situatia in care „sa dea cu subsemnatul” ca au votat proiecte in afara legii. Aceasta a mai spus ca in momentul adoptarii respectivelor hotarari, desi a propus in plen ca votul sa se faca uninominal, partidul care detinea majoritate in CL a refuzat. In momentul in care instantele se pronunta, toti consilierii sunt pasibili sa raspunda, in cazul unei decizii nefavorabile. Executivul primariei a dat asigurari ca nu exista astfel de procese care sa priveasca consilierii, asa ca acestia nu au de ce sa-si faca griji.
Actionarul majoritar al Polus Real Estate (PRE), societatea Iris Ventures Limited, a declarat inca din luna mai razboi Consiliului Local pentru modul in care a votat reconversia intr-un parc fotovoltaic a proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, in care cele doua parti au fost asociate. Iris Ventures Limited a mai acuzat ca Arpad Paszkany, actionar minoritar al PRE, a pus in aplicare un plan infractional, folosind ca paravan acceptul dat de forul local si a cerut plenului CL sa-si revoce hotararile prin care s-a aprobat reconversia. Consilierii locali nu au dat curs cererii, unul dintre argumentele invocate fiind si faptul ca aceste hotarari au viza de legalitate pusa de Prefectura Cluj.
Serviciul juridic-contencios al primariei a informat ca in cazul proiectului Cartierul Tineretului reconvertit in parc fotovoltaic exista cinci dosare pe rol in care, sustin specialistii, nu s-a dat deocamdata nici o solutie definitiva si irevocabila. Actionarul majoritar al Polus Real Estate, societatea Iris Ventures Limited, a reusit doar sa suspende in instanta o hotarare a societatii Cartierul Tineretului SRL prin care proiectul imobiliar devenea parc fotovoltaic, prin noua societate Green Energy Napoca.
Omul de afaceri Arpad Paszkany declara la finalul lunii aprilie, pentru ZIUA de CLUJ, ca este vorba despre dispute interne in Polus Real Estate, fara legatura cu noul contract privind parcul fotovoltaic. „Disputele interne din Polus Real Estate nu au nici un efect asupra contractului dintre SC Cartierul Tineretului, Consiliul Local si Green Energy Napoca. De altfel, ceilalti actionari ai Polus Real Estate nu au pus un leu in Cartierul Tineretului, nici macar pentru impozitele obligatorii, iar daca ar fi putut, ar fi vandut totul pe un euro, bineinteles doar pe hartie, cum au procedat cu Polus Constanta”, afirma Paszkany, pentru ZIUA de CLUJ.
De ce s-au pornit procesele
Iris Ventures Limited (care detine 77% din capitalul social al Polus Real Estate) considera ca CL a adoptat hotarari nelegale si ca in acest fel si-a dat concursul la sprijinirea omului de afaceri Arpad Paszkany (care detine 13% din capitalul social al societatii) pentru a pune in practica un plan infractional grefat pe societatile implicate in proiectul imobiliar (cu concursul interpusilor acestuia in aceste societati), avand ca scop unic prejudicierea Polus Real Estate cu peste 8 milioane de euro. Folosind ca paravan votul CL, arata Iris Ventures Limited in plangerea prealabila impotriva hotararilor forului local prin care s-a facut reconversia redactata de Casa de Avocatura Musat si Asociatii, omul de afaceri Arpad Paszkany a reusit „scoaterea din patrimoniul Cartierului Tineretului SRL si transmiterea catre Green Energy Napoca (detinuta tot de el – n. red.) a dreptului de administrare si folosinta asupra unei suprafete de peste 197 de hectare din terenul initial de 203 hectare; preluarea intregii participatii a PRE la capitalul social al Cartierul Tineretului SRL prin pretinsa dare in plata specificata in cadrul acordului din 5 mai 2011, cu consecinta transmiterii partilor sociale detinute de Polus catre Green Energy Napoca; eliminarea Polus, respectiv a subscrisei din cadrul asocierii Cartierul Tineretului SRL, obtinerea de beneficii financiare impresionate in suma de aproximativ 9 milioane de euro, ca urmare a crearii si impunerii prin esafodajul juridic creat a unei creante fictive a Green Energy Napoca asupra Polus”. Aceasta in conditiile in care prin contractul incheiat cu primaria, Polus nu trebuia sa achite nici o sanctiune in cazul neindeplinirii obligatiilor din proiectul imobiliar Cartierul Tineretului.