O buna parte din primariile clujene nu mai au unde sa-si depoziteze gunoiul

O buna parte din primariile clujene nu mai au unde sa-si depoziteze gunoiul

Nici una dintre primariile clujene nu a venit cu solutii alternative pentru depozitarea gunoiului menajer, avand in vedere ca din 16 iulie vechile rampe neconforme nu mai pot fi utilizate.

Chiar daca se stia ca legea interzice utilizarea vechilor gropi de gunoi incepand cu data de 16 iulie, cele cinci primarii clujene: Turda, Campia Turzii, Dej, Gherla si Huedin n-au intreprins nici un demers pentru a veni cu alternative. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Oleleu, a avertizat ca toate comunitatile clujene care se foloseau de aceste rampe risca in prezent sa ramana cu gunoiul acasa. El a mentionat ca se cauta solutii impreuna cu reprezentantii Agentiei Judetene de Mediu, dar ca situatia e destul de delicata, avand in vedere ca legea obliga la sistarea procesului de depozitare a gunoiului menajer in toate rampele neconforme.

Primariile clujene s-au bazat prea mult pe proiectul Consiliului Judetean privind implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor si nu au facut absolut nimic pe cont propriu, mai ales ca se intrevedea posibilitatea ca demersul administratiei judetene sa nu se finalizeze la timp. Astfel, comunitatile din zonele Huedin, Turda, Campia Turzii, Dej si Gherla s-au trezit puse in ipostaza de a nu mai avea unde sa-si depoziteze gunoiul. Potrivit legislatiei in vigoare, toate rampele neconforme din judet nu vor mai putea fi utilizate incepand cu data de 16 iulie 2012. Dintre toate primariile clujene, doar cea din Cluj-Napoca a luat masuri pentru a oferi o alternativa rampei de la Pata Rat. Concret, in imediata vecinatate a rampei de la Pata Rat, care nu mai poate fi utilizata inca de anul trecut, administratia locala a dispus amenajarea unui depozit temporar. Pentru celelalte gropi de gunoi din judet, termenul de utilizare a fost fixat pana in iulie 2012. „Din pacate, aceste primarii nu au luat masuri pentru a amenaja rampe temporare, astfel incat dupa data de 16 iulie sa aiba unde sa-si depoziteze deseurile menajere. Vom vedea ce solutii putem gasi. Timpul este foarte scurt. Vom avea discutii cu reprezentantii Agentiei Judetene de Mediu, pentru a vedea exact ce posibilitati avem. Problema este, insa, destul de delicata pentru ca, de vreme ce legea spune ca aceste rampe neconforme nu mai pot fi folosite, este evident ca acolo nu se vor mai putea depozita deseuri”, a explicat vicepresedintele administratiei judetene, Ioan Oleleu.

Obligatia administratiei judetene este sa creeze un depozit ecologic, care sa poata fi utilizat de absolut toate localitatile clujene. De altfel, intregul proiect derulat de administratia judeteana este mult mai amplu, vizand atat constructia acestui depozit ecologic, cat si implementarea unui sistem integrat de colectare si transport al deseurilor menajere la nivelul judetului. Pe langa colectare, transport si depozitare, proiectul vizeaza inclusiv procedura de inchidere si ecologizare a actualelor rampe neconforme. Numai ca procedura demarata de Consiliul Judetean dureaza mai mult decat s-a prevazut, astfel ca se impun o serie de masuri alternative. „Potrivit contractului pe care noi il avem in derulare, intregul sistem integrat de gestionare a deseurilor ar urma sa devina functional de anul viitor, din luna august. Pana la acest moment, va trebui sa gasim alternative pentru toate problemele care se ivesc”, a comentat oficialul. Tot acest proiect derulat de Consiliul Judetean se ridica la peste 70 de milioane de euro, o buna parte din suma fiind asigurata din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *