Studiu: Poluarea fonica din trafic predispune la infarct

Masurile pentru reducerea poluarii fonice din Cluj: geamuri mai bune, city bus si tarife mari de parcare in zona aglomerata
Studiu: Poluarea fonica din trafic predispune la infarct

Persoanele care locuiesc in apropierea strazilor intens circulate prezinta un risc crescut de a suferi un infarct din cauza poluarii fonice, arata un studiu realizat in Suedia si citat de publicatia online epochtimes-romania.com.

Cea mai recenta cercetare in domeniu arata ca expunerea unei persoane la un zgomot mai mare de 10 de decibeli implica un risc de 12% de a suferi un infarct miocardic.

Una dintre explicatii consta in faptul ca zgomotul provocat de masinile care trec pe strazile intens circulate in timpul noptii pertuba somnul persoanelor care locuiesc in apropiere, intrucat nivelul hormonilor de stres din organism creste, iar astfel predispozitia la boli cardiovasculare este mai mare.

Cercetatorii suedezi au monitorizat timp de un deceniu nu mai putin de 50.000 de persoane pentru a realiza acest studiu. Pe parcursul celor 10 ani de monitorizare, participantii au suferit 1.661 de infarcturi.

Ei au masurat nivelul de zgomot provocat de trafic in dreptul casei fiecarei persoane implicate in studiu.

Sanatatea fiecarui voluntar a fost monitorizata, iar specialistii au luat in calcul si alti factori care ar putea creste riscul aparitiei unui infarct precum dieta, sedentarismul sau fumatul.

Dupa centralizarea si compararea datelor, cercetatorii au constatat ca 8% din infarcte au fost cauzate inclusiv de zgomotul de trafic. In cazul subiectilor cu varsta de peste 65 de ani, poluarea fonica a contribuit la peste 19% din cazuri, conform datelor cercetarii.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 40% din populatia Europei este expusa la un zgomot rezultat din traficul rutier de peste 55 de decibeli in timpul zilei.

In prezent, in tarile din UE nu exista nicio limita a nivelului de zgomot pentru traficul rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *