RESITA – GEC Nera considera ca vinovati de poluarea de la Tausani sunt Guvernul, Ministerul Mediului, al Economiei si SC Moldomin.
De foarte multe ori, voluntarii de la GEC Nera si-au exprimat nemultumirile vizavi de poluarea din judet si de obiectivele turistice neglijate de autoritati. In ultimul comunicat de presa primit la redactie, GEC Nera evidentiaza o serie de nereguli, cele mai importante vizand Clisura Dunarii.
De exemplu, pe malul stang al Dunarii, in zona golfului de la intrarea fluviului in Romania, exista o cantitate mare de ambalaje din plastic depuse de apele Dunarii la viitura sau impinse la mal de vant. De asemenea, nu au fost observate exemplare ale lastunului de mal in rezervatia Rapa cu Lastuni, specia mutandu-se in alte locuri. La iazul de decantare a apelor de mina Tausani – Bosneag al SC Moldomin Moldova Noua, a fost constatata existenta deseului minier sub forma de nisip fin pe o suprafata de 120 ha.
Fata de situatia din anii anteriori, s-a constatat o degradare a stancii Baba Caia din apele Dunarii, situata langa localitatea Coronini, stanca care este un element natural de simbolistica al Clisurii de Sus a Dunarii. La punctul turistic, Pestera Gaura cu Musca, situata pe teritoriul comunei Coronini, nu exista infrastructura de vizitare (panouri de informare, trepte, balustrade, ancore de sprijin).
Calea de acces in pestera prezinta riscuri mari de accidentare pentru vizitatori. In pestera cea mai mare parte a peretilor este inscriptionata cu mesaje, dintre care unele vulgare. GEC Nera a realizat aici, in 2004, un punct de informare care periodic a fost vandalizat de vizitatori.
Ultima versiune a panoului de la punctul de informare a fost predata Primariei Coronini in iunie 2010 dar panoul se gaseste si in prezent in biroul primarului.