1883 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane aniversati astazi la nivel international

Alburnus Maior cere presedintelui Klaus Iohannis clarificari privind Rosia Montana
1883 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane aniversati la nivel international
1883 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane aniversati la nivel international

In data de 6 februarie 2014, cu ocazia aniversarii a 1883 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane, Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti va invita la cea de-a patra editie a Zilei Rosiei Montane. Evenimentul dedicat patrimoniului cultural si natural existent la Rosia Montana va avea loc anul acesta in peste 40 de orase din tara si strainatate si va cuprinde un program cultural variat. Pe 6 februarie 2014, se implinesc 1883 de ani de existenta a Rosiei Montane, cea mai veche localitate miniera din Romania si al carei nume latin, Alburnus Maior, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII datata 6 februarie 131.

Cu aceasta ocazie, pentru al patrulea an consecutiv, Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti organizeaza Ziua Rosiei Montane in zeci de orase din tara si strainatate.

Ziua Rosiei Montane isi propune sa promoveze patrimoniul cultural si natural pe care Rosia Montana il adaposteste si sa accentueze necesitatea conservarii acestor vestigii de valoare universala, demne de includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodata, evenimentul aduce in discutie si riscurile cu care se confrunta intreaga zona, prin proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation, care planuieste deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafata pe baza de cianuri din Europa.

In 2014, Ziua Rosiei Montane se va desfasura in peste 40 de orase, cu implicarea voluntara a zeci de sustinatori ai Rosiei Montane:

Alba Iulia // Arad // Baia Mare // Baile Herculane // Brasov //Bucuresti // Campeni // Cluj Napoca // Constanta // Craiova // Cugir// Hunedoara // Iasi // Medias // Mogosoaia // Oradea // Ramnicu Valcea // Resita // Sibiu // Slatina // Solca // Suceava // Targoviste// Timisoara // Turda // Zlatna // Aalborg // Bad-bevensen // Bonn// Berlin // Copenhaga // Dublin // Londra // Louvain-La-Neuve //Madrid // Montreal // Paris // Sonderborg // Toronto // Uelzen //Viena

Programul evenimentelor din fiecare oras va consta in proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte localitati miniere, expozitii de fotografie reflectand patrimoniul cultural al zonei, sesiuni de discutii despre protejarea patrimoniului si viitorul Rosiei Montane, concerte sustinute de artisti locali si alte activitati. Programul Zilei Rosiei Montane in fiecare oras este disponibil pe site-ul evenimentului:http://ziuarosieimontane.wordpress.com/2014/01/31/programul-pe-orase/

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr‐un interval de timp exceptional – din perioada pre‐romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice. De asemenea, tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul al XIX-lea reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman.

Toate caracteristicile peisajului minier Rosia Montana fac din aceasta un potential monument istoric candidat in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *