Romania ar avea nevoie de infiintarea unei suprafete de 19.000 de hectare cu perdele forestiere, desi, in prezent, din datele Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva, reiese ca aria este de aproape 10 ori mai mica, respectiv de numai 2.000 de hectare.
„Romania are nevoie de 19.000 de hectare de perdele forestiere si, din evidentele noastre, avem la ora actuala pe terenurile pe care le administram vreo 740 de hectare si alte 1.300 de hectare la alti detinatori. Am incercat sa facem un inventar pe aceste perdele forestiere, iar in proprietatea statului mai sunt doar cateva terenuri ale ADS, care insa trebuie identificate. Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt in proprietate privata, circa 18.800 hectare”, a declarat directorul general al RNP – Romsilva, Adam Craciunescu, intr-o conferinta de presa.
Acesta a precizat ca infiintarea de perdele forestiere trebuie facuta intr-un program unitar, supravegheat de autoritati, pentru ca efectele de protectie se vor vedea abia peste 10 ani. „Daca dam dovada de seriozitate, cred ca in 10 ani de zile aceste perdele forestiere pot sa isi exercite efectul si pentru agricultura si pentru caile de comunicatii. Practic, nu este greu sa facem plantarea puietilor forestieri, ci trebuie sa continuam sa facem lucrari de intretinere, timp de 5 – 6 ani, pana cand se ajunge la incheierea starii de masiv, practic pana cand poate sa isi exercite rolul ei de protectie. Toate aceste perdele trebuie create intr-un program unitar, iar autoritatea publica sa vegheze asupra lui, evident prin respectarea regimului silvic. Nu putem sa le lasam asa, la indemna vacarilor si ciobanilor, ca sa fie distruse. Fac apel la cetatenii Romaniei sa permita plantarea si sa cream aceste perdele forestiere, dar, in acelasi timp, sa le si protejam. Daca proprietarii nu vor fi de acord, Romsilva va face exproprieri pentru utilitate publica”, a explicat seful Romsilva.
In opinia acestuia, utilizarea unor specii exotice cu crestere rapida pentru infiintarea perdelelor forestiere, precum salcia, nu poate asigura protectia soselelor si a localitatilor. „Nu se pot instala perdele din salcii energetice, care sunt surse valoroase pentru biomasa si au cicluri de productie de 1 – 3 ani. Ele se recolteaza iarna si, practic, nu vor avea niciun efect de protectie. In functie de sol, speciile indicate sunt salcam, ulm, frasin, dar avem zone unde merge stejarul, teiul, arbusti pentru a avea acele perdele nepenetrabile la vant”, a explicat Craciunescu.
Ideea realizarii unui sistem national al perdelelor forestiere de protectie se regaseste intr-o lege adoptata in urma cu 12 ani – Legea 289/2002 -, insa abia anul acesta au fost alocati 30 de milioane de lei pentru un astfel de program.