20 Februarie – Ziua Mondiala a Justitiei Sociale

20 Februarie - Ziua Mondiala a Justitiei Sociale

Prima Zi Mondiala a Justitiei Sociale a fost proclamata pe 20 Februarie 2007 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Ziua este menita sa reliefeze importanta justitiei sociale ca imperativ etic care ar trebui sa ne ghideze munca de toate zilele.

Justitia sociala este un principiu fundamental pentru o coexistenta pasnica si prospera intre natiuni. Sustinem principiile justitiei sociale atunci cand promovam egalitatea intre sexe sau drepturile popoarelor indigene si ale migrantilor. Promovam justitia sociala atunci cand eliminam barierele legate de sex, varsta, rasa, etnie, religie, cultura sau disabilitate.

Pentru Natiunile Unite, justitia sociala reprezinta esenta misiunii de promovare internationala a dezvoltarii si a demnitatii umane. Adoptarea, anul trecut, a Declaratiei asupra Justitiei Sociale pentru o Globalizare Corecta de catre Organizatia Internationala a Muncii este doar un exemplu recent al angajamentului Natiunilor Unite vis-à-vis de justitia sociala. Declaratia pune accent pe garantarea unui trai decent pentru toti prin munca, protectie sociala, dialog social si prin principiile fudamentale si drepturile la locul de munca.

Din pacate, justitia sociala ramane un vis frumos pentru un numar foarte mare de tari. Saracia extrema, foametea, discriminarea si negarea drepturilor omului continua sa afecteze peisajul moral. Criza financiara ameninta cu inrautatirea acestor lipsuri.

Stabilitatea globala si prosperitatea depind de garantarea unor nivele acceptabile de trai si egalitate de sanse. Absenta justitiei sociale ar trebui sa fie un afront pentru noi toti. Cu ocazia acestei aniversari, sa ne innoim angajamentul vis-a-vis de principiile justitiei sociale si de cautarea unor strategii si politici care sa o faca posibila.

La nivel international, pe data de 20 februarie este Ziua Mondiala a Dreptatii Sociale.

La cea de a 62-a intrunire a Adunarii Generale a ONU, desfasurate in noiembrie 2007, s-a hotarat ca ziua de 20 februarie sa fie Ziua Mondiala a Dreptatii Sociale, iar statele membre au fost invitate sa dedice acestei zile activitati nationale in concordanta cu obiectivele Summit-ului International pentru Dezvoltarea Sociala. Celebrarea acestei zile a inceput cu anul 2009.

Principiile enuntate in cadrul Summit-ului International pentru Dezvoltare Sociala pun accentul pe dreptatea socialasolidaritatearmonie si egalitate atat in interiorul statelor, cat si intre ele. Aceste principii reprezinta valorile fundamentale ce asigura existenta societatilor. Pentru a creea un cadru benefic tuturor cetatenilor, ONU recomanda guvernelor sa demareze toate masurile necesare pentru a promova dreptatea sociala la nivel national, regional cat si international. Totodata, ONU militeaza pentru promovarea distributiei echitabile a veniturilor si un acces mai bun la resurse prin intermediul egalitatii de sanse pentru toti membrii comunitatii.

Prin hotararea de a stabili data de 20 februarie ca Ziua Mondiala a Dreptatii Sociale, Organizatia Natiunilor Unite doreste ca dezvoltarea din acest domeniu sa asigure protejarea si consolidarea demnitatii umane. Adoptarea de catre Organizatia Internationala a Muncii a Declaratiei privind justitia sociala pentru o globalizare echitabila este inca o dovada a preocuparii ONU pentru dreptatea sociala. Declaratia se concentreaza asupra garantarii unui venit corect tuturor angajatilor, protectie sociala, dialog social si respectarea principiilor si drepturilor fundamentale ale angajatilor.

Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite ar trebui sa contribuie la consolidarea eforturilor desfasurate de ONU pentru eradicarea saraciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitate intre sexe si acces fara restrictii la bunastarea sociala si justitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *