2011 a fost anul in care s-a dublat numarul turbinele eoliene, iar seceta a facut ravagii in sectorul hidroenergetic

2011 a fost anul in care s-a dublat numarul turbinele eoliene, iar seceta a facut ravagii in sectorul hidroenergetic

Pretul reglementat al energiei ar putea creste cu 5% de la 1 februarie, insa o decizie finala in acest sens nu a fost luata inca, au declarat, pentru „Adevarul“, surse din sector.

 

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) trebuie sa recurga la aceasta masura intrucat, pe de-o parte, seceta a afectat puternic sectorul energetic in a doua jumatate a anului trecut.

Productia de energie in hidrocentrale, care este cea mai ieftina, a scazut cu 50% si prognozele arata ca se va mentine la acest nivel pana la primavara. Prin urmare, deficitul de electricitate a trebuit suplinit printr-o cantitate mai mare de curent produs in termocentrale (pe carbune si gaz), la pret mult mai mare. Pe piata libera si pe bursa de energie, preturile au crescut cu peste 20% in ultimele luni.

Verde, dar scump

Pe de alta parte, in pretul reglementat incepe sa se oglindeasca valoarea certificatelor verzi pe care le primesc producatorii de energie din surse regenerabile. Din noiembrie 2011, acestia primesc mai multe subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii din Romania, inclusiv populatia.

Vestea proasta este ca scumpirile cauzate de energia verde nu se vor opri aici. Pretul final va creste pe masura ce in Romania vor fi instalate mai multe turbine eoliene. Potrivit estimarilor ANRE, in 2017 vom plati cu 30% mai mult decat acum din cauza energiei regenerabile.

Ultima majorare a pretului energiei electrice a avut loc la 1 aprilie 2011, odata cu introducerea in factura a bonusurilor pentru producatorii in cogenerare de inalta eficienta. Atunci, curentul pentru populatie s-a scumpit cu 4,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *