Rusia creeaza o rezerva strategica de petrol

Se prevede ca rezervoare subterane vor fi umplute cu zeci de milioane de tone de petrol

Se prevede ca rezervoare subterane vor fi umplute cu zeci de milioane de tone de petrol, ceea ce va reprezenta rezerva strategica in cazul unor accidente tehnologice, a unor crize serioase pe piata mondiala si pentru influentarea preturilor de pe piata interna.

Dupa exemplul altor tari, Rusia este pregatita sa creeze o rezerva de petrol destul de impunatoare: 15 milioane tone. Tocmai aceasta cifra este continuta intr-un proiect elaborat de expertii rusi. Acum, Rusia exporta anual peste 650 de milioane de tone de petrol, iar aceasta inseamna ca volumul rezervei va fi echivalent cu circa 20 de zile de export, ceea ce corespunde standardelor mondiale pentru tarile producatoare.

Rezerva strategica de petrol a Rusiei va fi pastrata in rezervoare subterane, care nu sunt construite special, pentru ca costa foarte scump, ci in goluri naturale, de exemplu in galeriile de unde a fost extrasa sarea. Acest lucru va necesita alocari substantiale pentru utilaje si infrastructura. Achizitionarea unui asemenea volum de petrol, chiar si pe piata interna va necesita peste patru miliarde de dolari.

Potrivit expertilor, in cazul folosirii chibzuite a acestor rezerve, cheltuielile pot fi recuperate pe seama fluctuatiilor preturilor. Petrolul trebuie sa fie vandut pe pietele in crestere si cumparat pe pietele in scadere. Mai mult, in cazul aparitiei unui deficit, preturile pe piata interna pot fi modificate.

Insa folosirea rezervei de petrol nu se limiteaza numai la aceasta, explica Serghei Kondratiev, unul din autorii documentului, expert la Institutul energiei si finantelor, citat de Vocea Rusiei.

„Resursele din rezerva trebuie sa fie vandute pe piata nu numai in cazul unui deficit de petrol, ci si daca partenerii nostri ne vor ruga sa sporim livrarile de petrol, deoarece alte tari s-au pomenit intr-o situatie complicata si nu pot livra volumele necesare de petrol. Atunci, aceasta rezerva este deschisa si petrolul este livrat la pretul de pe piata”.
Proiectul crearii in Rusia a unei rezerve de petrol trebuie sa fie supus expertizei in toate departamentele interesate si apoi trebuie sa fie aprobat de guvern. Expertii spun ca aprobarea acestuia este doar o problema de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *