Lumea risca sa ajunga in situatia in care va fi nevoita sa cheltuiasca 250 de miliarde de dolari numai pentru monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabila stabilite de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) pentru 2030, ceea ce ar insemna ca vor trebui sa fie redirectionati bani alocati pentru combaterea saraciei si protejarea mediului, arata un studiu publicat miercuri, transmite Reuters.
Studiul sugereaza ca guvernele ar trebui sa reduca actuala lista formata din 169 de tinte specifice de dezvoltare durabila in ideea de a reduce cheltuielile generate de strangerea de date statistice. Insa, un oficial al Bancii Mondiale a contestat rezultatele studiului, apreciind ca estimarile de cost sunt mult prea mari.
Potrivit unui studiu realizat de Morten Jerven, expert la Universitatea Simon Fraser din Canada, monitorizarea fiecareia dintre cele 169 de tinte ar costa 1,5 miliarde de dolari daca ar fi urmarite prin recensaminte si sondaje referitoare la standardele de viata si sanatate. Aceasta ar insemna un total de 254 miliarde de dolari pentru toate cele 169 de tinte, adica dublu fata de donatiile facute anual de tarile dezvoltate.
‘Daca suntem seriosi cu privire la monitorizarea dezvoltarii, trebuie sa reducem lista de tinte’, a declarat Morten Jerven.
Rezultatele studiului sau arata ca procesul de colectare a datelor este unul costisitor, chiar cu ajutorul Internetului si al tehnologiei moderne. De exemplu, SUA au cheltuit 13 miliarde de dolari cu ocazia ultimului recensamant din 2010. In plus, multe state in curs de dezvoltare, in special din Africa sub-sahariana, au nevoie de ajutor pentru a-si imbunatati procedurile de colectare a datelor.
Insa, Gabriel Demombynes, un inalt oficial din conducerea Bancii Mondiale, sustine ca estimarea lui Morten Jerven, potrivit caruia monitorizarea unei tinte ar costa 1,5 miliarde de dolari, este una supra-evaluata, iar agentiile nationale de statistica din multe tari cu venituri medii sunt intr-o stare mai avansata decat estimeaza Jerven.
‘Costul pentru donatorii internationali in vederea acoperirii datelor lipsa este unul gestionabil, de ordinul a 300 de milioane de dolari pe an’, a apreciat Demombynes.
Liderii din intreaga lume ar urma sa fixeze noi obiective de dezvoltare durabila, precum imbunatatirea serviciilor de sanatate si asigurarea accesului la energie, atunci cand actualele obiective de dezvoltare ale mileniului pentru reducerea foametei si saraciei vor expira in 2015.