28 aprilie: Ziua Mondiala a Sigurantei si Sanatatii la Locul de Munca

Poate pentru noi nu suna a eveniment important, si chiar ne aduce aminte de discursurile plictisitoare ale inspectorilor de protectia muncii. Exista insa locuri in lume unde protectia muncii este o sintagma necunoscuta, iar din acele locuri provin lucrurile de care noi ne bucuram cel mai mult, fara sa stim cum ajung ele la noi: diamantele, cacaoa, cafeaua, si chiar ceaiul.Logo-ul Fair Trade

Sloganul de anul acesta al zilei destinate sigurantei la munca este: „Sanatatea si viata la locul de munca reprezinta un drept primar al fiecarui om.”

Acest aspect a fost luat in seama nu numai de forurile mondiale privind munca sau drepturile omului, ci si de ecologisti, asa ca a fost introdus la nivel mondial un sistem prin care produsele obtinute in conditii inumane de munca sa poata fi deosebite de cele „curate”. Este vorba despre Fair Trade, tradus de obicei prin „Comert echitabil”. Conceptul este insa mult mai complex. Un produs poate fi certificat „fair trade” doar daca indeplineste toate conditiile impuse de normele Organizatiei internationale a muncii. Asta inseamna fara munca la negru, fara copii sau sclavi, si mai inseamna ca muncitorii au avut asigurate sanatatea si protectia, si ca au fost platiti pentru munca lor.

Conceptul este nou, desi ar fi trebuit sa desemneze un truism in secolul 21. Ceea ce se iveste insa din spatele sau este un contrast izbitor intre europeanul care isi savureaza ciocolata si ceaiul in resedinta sa luxoasa si miile de muncitori din Africa sau Asia care lucreaza pe plantatiile de ceai sau cacao la limita sclaviei. Menirea comertului echitabil este de a combate aceste abuzuri si de a ajuta la dezvoltarea zonelor sarace ale lumii.

Conceptul a fost adoptat si de ecologisti, si acum se afla printre criteriile pentru certificarea produselor ecologice in intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *