GreenWEEE InternationalGreenWEEE International, cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice din Romania, intra oficial in functiune incepand de astazi la Buzau.

Investitia s-a ridicat la 10 milioane de euro si a constat in achizitia terenului, constructia fabricii si utilarea acesteia cu echipamente de ultima generatie din Germania, Suedia si Taiwan. Grupul de investitori este alcatuit din SC Romcarbon SA Buzau (72%), doua fonduri de investitii elvetiene (18%) si un investitor privat (10%).

Momentul de inaugurare marcheaza cel putin doua premiere in industria de reciclare din Romania. Este primul proiect privat de o asemenea anvergura de pe piata locala si, totodata, cel mai mare din Europa de Sud-Est. GreenWEEE International Buzau este, de asemenea, prima unitate care abordeaza integrat procesul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice pe piata romaneasca, asigurand toate etapele de defabricare si tratare a acestora.

Fabrica este amplasata la Frasinu, la aproximativ 2 kilometri de Buzau, are o suprafata totala de 10.795 m², din care 6.100 m² reprezinta zona de productie, si este deservita de o echipa de 40 de angajati. Fabrica are o capacitate de procesare de peste 50.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice pe an. Cifra de afaceri estimata pentru primul an de functionare se situeaza intre 1 si 2 milioane de euro.

“GreenWEEE poate asigura reciclarea a 50.000 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice pe an, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decat cantitatea colectata in Romania in 2008. Echipamentele cu care operam garanteaza siguranta procesului de reciclare din perspectiva poluarii, in momentul de fata, de pilda, noi fiind singurii din Romania care putem trata corespunzator echipamentele de racire pe baza de freoni. Nu in ultimul rand, GreenWEEE aduce pe piata locala un nou model de business prin care deseurile se transforma in materii prime secundare si se vor reintegra in procesul de productie”, a spus Marius Costache, Director General GreenWEEE International SA Buzau.

GreenWEEE International poate recicla in prezent 9 din cele 10 categorii de DEEE mentionate in legislatie: aparate de uz casnic de mari dimensiuni, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale (cu exceptia produselor implantate si infectate), instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate. Pentru cea de-a zecea categorie, si anume echipamentele de iluminat, GreenWEEE va instala echipamentele de tratare incepand cu 2010.

GreenWEEE International SA face parte din Grupul de firme Romcarbon, cu sediul central in Buzau si prezenta regionala cu 12 unitati. Grupul deruleaza activitati in industria chimica si de reciclare si are puncte de lucru operationale in Romania (Arad, Bucuresti, Iasi, Corabia, Buzau), Ucraina (Odessa), Serbia (Novi Sad), Macedonia (Skopje) si Grecia (Thessalonik). In prezent, Grupul Romcarbon are peste 2.000 de angajati.

In Romania, pe langa GreenWEEE International, Grupul include alte doua unitati in domeniul reciclarii – GreenTech, prima unitate de reciclare a buteliilor PET si a recipientilor din plastic, si GreenFiber, productie de fibre sintetice poliesterice din fulgi de PET – precum si propria retea de colectare cu 150 de puncte de lucru in intreaga tara. Cifra de afaceri realizata de cele doua unitati ale Grupului in Romania a fost de 85 de milioane de euro in 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here