Campanie de colectare de jucării și cărți in sectorul 3

Desi nu se sarbatoreste intr-un fel anume, trebuie sa stii ca 23 aprilie este ziua internationala a cartii si a dreptului de autor.
carti verzi
De drepturile de autor se ocupa astazi parlamentarii europeni, care vor vota prelungirea valabilitatii lor de la 50 la 95 de ani. Doar ca posesorii lor, ca sa traiasca atit de mult, vor trebui sa-si inverzeasca activitatea. Asa ca de ziua cartii vorbim despre carti “verzi”.

Industria cartilor foloseste anual 15 milioane de copaci si emite peste 600.000 de tone de gaze cu efect de sera. Si asta numai pentru hartie. Cu toate acestea, extrem de putine edituri si tipografii s-au gindit sa adopte metode verzi pentru realizarea cartilor. Probabil din comoditate, pentru ca pretul hartiei reciclate este la acelasi nivel cu cel al hartiei obisnuite, fabricata din lemn. La fabricarea hartiei reciclate se foloseste insa cu pina la 80% mai putina energie electrica si se reduce poluarea aerului cu 95%.

Ca sa-ti dau un exemplu, o carte cu un tiraj de 1.000 de exemplare care se tipareste pe hartie reciclata, poate salva 11 copaci, si economiseste 16 tone de apa si 2.000 de KWh de electricitate. In plus, in urma procesului de fabricare, cantitatea de deseuri va fi mai mica cu 200 de kg, iar cea a emisiilor de carbon, cu 400 de kg.

Sa nu uitam nici de tus. Toata lumea stie ca tusurile folosite in tipografii contin cantitati insemnate de plumb si de compusi organici volatili. O carte ecologica nu va folosi un astfel de tus, ci unul pe baza de uleiuri vegetale.

Din pacate, in Romania, o tipografie ecologica este inca un vis indepartat. Il putem implini insa, daca ne pasa, si daca invatam sa aducem din vest si lucruri utile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.